12 Eylül 2009

İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ -3- BAŞLADIII...GELSİN TARİFLER!

Tarif no:65
Gönderen:ZEHRA GÜRGEN
Tarifin adı:vişneli çörek
ZEHRA GÜRGEN
arkadaşıma çok teşekkür ediyorum...
Hamur için


1 yaş maya yada 1 çorba kaşığı aktif maya
1/2 su bardağı ılık süt
1/3 su bardağı şeker
1 limon kabuğu rendesi
3/4 tatlı kaşığı kakule
1-1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü
1/2 vanilla çubuğu(içi kullanılacak)
2 çırpılmış büyük yumurta
1/4 su bardağı portakal suyu
3-1/4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz


El mikseriyle bir kasede maya ve sütü iyice çırpın.
Şeker, portakal kabuğu, kakule, vanilya tohumları ve vanilya özütü, yumurtalar ve portakal suyunu ekle ve iyice karıştırın.
Tezgahına un ve tuzu eleyin ve ortasını açın.
Ortaya sıvı karışımı döküp parmak uçlarınla ortadan başlayarak unu yedirin.
Hamurunuz yapışkan olursa biraz daha un eleyerek pürüzsüz ve ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Hafifçe unladığınız sarana hamuru alın ve sıkıca sarın. 30 dakika boyunca soğutun hamurunuzu.


Hamura yedirilmek üzere;
225 gr soğuk tereyağ
1/4 su bardağı un


Mikserinizin kürek ekini takıp tereyağ ve unu birlikte çırpın.
Arada küreğe yapışan ve tabandaki hamuru alt üst edip tekrar karıştırın.
Pürüzsüz olunca çırpmayı bırakın.
Oda sıcaklığında kenara alın ve bekletin.



Üzerine;
1 büyük yumurta
1 büyük yumurta sarısı


İçine
vişne, pudra şekeri ve hindistan cevizini karıştırın.


Ekmeğin hazırlanışı
Hamurunuz 30 dakika soğuttuktan sonra, hafifçe unlu bir yüzeye alın.
Hamurunuzu dikdörtgen şeklinde 33x45 cm genişliğinde açın.
Hamur yapışkan olabilir, arada unlayın.
Tereyağlı içi dikdörtgen hamurun ortasından sağa doğru yayın.
Hamurun sol kenarını tereyağlı kısmın bir kısmını örtecek şekilde katlayın.
Sonra sağ tarafıda üzerine kapatın.
30 dk sarana sarılı şekilde soğutun.
Hamuru tekrar çıkarıp unlu tezgaha alın.
Hamuru tekrar 33x45 cm açın.
Tekrar önce sol sonra onun üzerine sağ kenarı kapatın ve sarana sarıp dolaba kaldırın.
30 dk sonra hamuru alın ve unlu tezgahta hamuru açın ve tekrar sol ve sağ kanadı kapatıp dolapta 30 dk dinlendirin.
4. defa bu işlemi tamamlayıp hamuru en az 5 saat yada bir gece dolapta dinlendirin.
Bu şekilde hamurunuz buzlukta 1 ay saklanabilir.



Pişirilmesi
Pişirme kağıdını tepsinize serin.
Hamuru hafif unlanmış yüzeyde 38x 50 cm büyüklüğünde ve 1 cm kalınlığında açın.
Hamuru yağlı kağıdın üzerine alıp dikkatlice kesin.
Hamurun iki uzun tarafından bir bıçak ile 13 cm uzunluğunda karşılıklı keseceksiniz.
Kesiğin ortasındaki alana içi yerleştirin.
Önce alt ve üstteki kapakları kapatın, sonra sol ve sağ parçaları sıra ile kapatıp için üzerine örgü şeklinde inin.Üzerine yumurta sürün.
2 saat boyunca 100 derecede hacmi kendisinin iki katı ve hafif renk değişikliği olana kadar pişirin.
Sonra fırını 200 dereceye çıkarın ve 10 dk pişirin.
Fırın ısısını 175 dereceye düşürün ve 15-20 dk daha altın rengi olana kadar pişirin.Ve fırından alın.
Oda sıcaklığına erşince dilimleyin.
Servis sırasında üzerine pudra şekeri dökebilirsiniz..


Afiyet olsun
sitesindeki diğer güzellikler için lütfen TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok: