01 Kasım 2012

Elmalı Crumble Tart:: Kişiye Özel...

Günaydınnnnn,günaydın hayırlı perşembe günleriniz olsun,nasılsınız akşamdan beri ne var ne yok :)
Güne böyle güzel tariflerle başlamak güzel oldu,sevgili Maydanoz arkadaşım adı gibi kendide güzel bir tarif göndermiş sağolsun,hemen yayınlayalım bakalım :) Teşekkürler canım,ellerine sağlık,selamlar,gene beklerim :)


Kişiye Özel yazdim cünkü bu Elmalı Crumble Tartlar, muffin kalibinda yapildi ve kişiye özel ikram edildi...
Istege göre büyük bir tart olarak da yapilabilir, detayi postun sonunda verdim.

Hollanda'nin pek bir yemek kültürü yoktur ama Elmalı Tartı meşhudur. Simdiye kadar bir cok tarif denedim ve bu tarifte takıldım. Tartlarimin üstünü crumble / kirintili hamur la yapmayi daha cok seviyorum...

Bu tartları sıcak/ılık ve krem santi esliginde yemenizi siddetle tavsiye ederim...





... ELMALI TART HAMURU ...


malzemeler;
200gr/ 1,5 cup un,
1 yemek kasigi seker, tepeleme
1/2 cay kasigi tuz
150gr soguk kati yag, küp seker büyüklügünde dogranmis,
6 yemek kasigi (3tbsp) buzlu su

yapılışı:
1. Un, seker ve tuzu derin bir kapda iyice karistirin,
2. Yag küplerini ekleyin,  mikser ya da elinizle, unu diger malzemelerle iyice karistirin. Bu noktada cabuk calismaniz gerekiyor, yag tamamen erimeden malzemeler karismis olmali ve panik olmayin, hamur henüz hamur kivaminda degil, ufalanmis gibi olacak.
3. Buzlu suyu kasik kasik eklemeye baslayin, her eklemede catalla suyu hamura yedirin, hamurun bir araya geldigini göreceksiniz,
4. hamuru resimdeki gibi ince uzun yuvarlayin ve 12 esit parcaya kesin, malzemeler soguk oldugu icin hamur elinize yapismayacaktir. Eger yag cok eridi ve hamur elinize yapismaya basladiysa hamuru 5dk buzdolabinda bekletin,
5.Kestiginiz dilimleri elinizde top haline getirip 1cm inceliginde düzlestirip, muffin kaliplarina yerlestirin, kenarlarini parmaklarinizla cekistirerek  kalibinizin yüksekligine getirin. Hamuru cekistirirken inceligi 0,5 -1cm inceliginde olmali. Cok incelen yerlere yama yapin parmaklariniza sekil verin, dibine catalla delikler yapin,
6. Streç film ile kaplayip, buzdolabina beklemeye alin,


... CRUMBLE, KIRINTILHAMUR ...

malzemeler;
130 gr un
2,5 tepeleme yemek kasigi seker
1 cay kasigi tarcin
60 gr soguk kati yag, küp küp kesilmis,
2 yemek kasigi buzlu su
3 yemek kasigi ceviz veya badem kirintisi, ben badem kullandim
yapılışı;1. Un, seker ve tarcini iyice karistirin,
2. Yag küpleini ekleyip, parmaklariniz arasinda ufalayarak malzemeleri birbirine karistirin,
3. Buzlu suyu ekleyip, ufalama islemine devam edin,
4. Baden yada cevizi ekleyin karistiri,
5. Buzdolabi posetine koyup 20dk dolapda bekletin.

... ELMALI IC ...


malzemeler;5 orta büyüklükte elma,
2 tepeleme yemek kasigi kahverengi seker
1 yemek kasigi un
1 cay kasigi tarcin
1/2 cay kasigi tuz
2 tepeleme yemek kasigi kuru üzüm
1/2 limon

yapılışı:
1. Kücük bir kapda, seker un, tarcin ve tuzu karistirin
2. Elmalari soyup, cekirdek kismini temizleyin ve 1cm lik küpler halinde büyük bir kaba dograyin, üzerine limonu sıkın
3. Seker un ve üzüm karsimini elmalara ekleyin, elmalari karisima iyice bulayin.

... SON ASAMA ...



  1. Firini 155 derecede isitin
  2. Dolaptan Muffin kalibinizi cikarip, elmali icinizi kaliplara biraz bastirarak doldurun,
  3. Üzerine Crumble/kırıntılı hamurunuzu yine parmaklarinizin arasinda ufalayarak elmalı icin üzerine serpin, hafifce avucunuzun ici ile sıkıstırarak bir arada kalmalarini saglayın,
  4. 35-45 dk arasi, üzerleri hafif pembelesene kadar pisirin,
  5. sogumaya alin, 20dk. Sıcakken kalipdan almaya calısırsaniz hamurunuz bölünebilir,
  6. ılık iken, krem santi ile servis yapin...
  7. Afiyet olsun...


......

Bu tarifi ile, tek parca Elmali Tart yabilirsiniz. Hamuru kelepceli kek kalibina yayin, kenarlarini en az 3-4 parmak yükseltin, icini doldurup, kirinti hamurunu yayin, 155 derecede 1 saat üzeri pembelesene kadar pisirin...


1 yorum:

Blog; Maydonoz by Nalan dedi ki...

Tesekkurler canim. Senin linkini de ekledim sayfamda. Kolay gelsin!