05 Aralık 2012

Sodalı Poğaça

Günaydınnnn,nasılsınız bakim?
Etkinliğimize güzle bir tarif daha geldi,sağolsun Yer Sofrası arkadaşım göndermiş,ellerine sağlık canımm çok teşekkürler,kendisi aynı zamanda 76.porselen demlik çay saati etkinliğindebirinci seçilen tarifin sahibesi,benden sonra kısmetse sanırım bir aksilik olmazsa 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında 78.porselen demlik çay saati etkinliğimizin ev sahibesi olacak,onuda güzel tariflerimizle destekleyeceğiz inşallah....
Ama yok öyle yağmaaaa 10 gün daha bendesiniz,bendensiniz,mamalarınızı alıp gelin,çayları ben demlerim söz veriyorum :) 15 inden kelli Yersofrası demleyecek çayları :) 
Ben bekletmeden hemen yayınlayım tarifi,sonra gene çene çalarım :)


sodali pogaca
Yeni evime taşındığımdan beri güzel komşular edindim ve bu komşularla birlikte Cuma günleri toplanıp Kuran-ı Kerim  okuyoruz. Kuran-ı Kerim’den sonra da ikram oluyor. Ev sahibine çok ağır olmasın diye ikramları paylaşıyoruz. Bu poğaçaları bu toplantılarımızdan birinde ben yaptım. Bir gün önceden yapmak zorunda olduğumdan bayatlamayan bir poğaça tarifi olsun istedim ve tarifiniPelin Chef’de gördüğüm bu tarifi kendimce biraz değiştirip  uyguladım. Hamura şekil verirken bile puf puf olan bu poğaçayı denemelisiniz diyor ve tarife geçiyorum.
Bu tarif PDÇS etkinliği için Gelibolu 17′ye gidiyor.
Sodalı Poğaça:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2/3 su bardağı sıvıyağ
  • 1 şişe maden suyu  (soda)
  • 1,5 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket hazır maya (instant)
  • Tuz
  • Aldığı kadar un (4,5 su bardağı kadar)
İçi İçin:
  • 3 yemek kaşığı dolusu kahvaltılık lor
  • 5-6 dal ince kıyılmış dereotu
Üzeri İçin:
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Çörekotu
Öncelikle hamur malzemelerinden 3,5 su bardağı unu derin bir kaba eleyin. Tuz , şeker ve mayayı  ekleyip karıştırın ve unun ortasını havuz gibi açıp sıvı malzemeleri bu havuza dökün. Hamuru yoğurun. Hamurun kıvamına göre azar azar un ilave edin ve yumuşakça bir hamur elde edin. Hamuru üstünü örtüp mayalanması için 1,5 saat kadar bekletin.
Loru ve dereotunu bir kasede iyice karıştırın.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde açın. Ortasına lorlu dereotlu harçtan yerleştirip bohça gibi kapatıp elinizle yuarlayın ve yağlanmış fırın tepsisine ters çevirip koyun. Poğaçaların üstüne yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin ve 180 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun.

2 yorum:

bir kase lezzet dedi ki...

nasilsin canim.
mmmmmm mis:)

Gelibolu17 dedi ki...

Şükürler olsun iyiyim canım sen nasılsın? Sevgiler :)