17 Eylül 2010

Turşularım/ı kurdum nihayet:)

Evet arkadaşlar sonunda iki arada bir derede pc başından kalkıp turşularımıda kurmuş bulunmaktayım..
Allah afiyetle yemeyi kısmet etsin inşallah...
aslında her yıl kuruyorum ama bu yıl sizede göstermek istedim,
aaa daha tarhana yoğurdum onuda göstericem size olunca açıklamalı olaarak,
onuda belirtmeden geçmiyeyim,daha leğende dinleniyo,9 gün yatıcak öyle:)
neyse konumuz turşu,ben ondan bahsedeyim:)

Malzemeler:
Patlıcan,lahana,yeşil domates,yeşil biber,kırmızı biber,ve salatalık,
hazırlamak için,limon tozu,tuz,sirke,sarımsak....

önce patlıcan turşusunu anlatayım,rahmetli anneannem böyle yapardı,çokta güzel olurdu,
benimkilerde olacak inşallah onunkiler gibi:)

patlıcanların harcını hazırladım,içine doldurmak için,lahana,biber,domates leri ince ince doğradım,aynen aşağıdaki gibi,tuzladım,beklemeye aldım...
uslu durun hee döncem size az sonra,bıraktığım yerde olun tamammı?



Sonra patlıcanları yıkayıp,karınlarını yardıktan sonra kaynamakta olan suda haşladım,ama önce tuzlu suda bekletmiştim,5-6 dakika haşladıktan sonra tepsiye aldım soğuması için....



soğuyunca hazırlamış olduğum bir kenarda uslu uslu beni bekleyen harcımı içlerine doldurdum,aynen şekilde gördüğünüz gibi,birde uçurtma ipiyle bağladımki,çözülmesin,içindekiler dökülmesin diye...
Anneanneee duy bunları bak,Allah'ım nurda yatırsın inşallah..
o kereviz sapıyla bağlardı,bunları,ama bu cıvık torunu pazarda kalan her şeye para verir plastiğe,bardağa ıvıra zıvıra,milyoncuları zengin eden kendisidir,bir demet kereviz sapına 1 lira vermeyi çok gördüğü için almadı,bide pazarcıyla pazarlık etti,
50 kuruş olmazmı diye?
pazarcı ne dese beğenirsiniz,o çok nadir oluyo,bi tarla dolusu yokmuş,ondan 1 liraymış,
hıh alt tarafı kereviz sapı diyerek (ama içimden)
almadan döndüm:)

neyse uçurtma ipide güzel yakıştı ya,bide fiyonk yaptımmıydı tamamdır...



Sonra onları kavanoza yerleştirdim..



diğer tarafta biberlerimi domateslerimi salatalıklarımıda yıkayıp,
ortalarına nazikçe bir iki bıçak darbesiyle delik açtıktan sonra onlarıda kavanozlara koydum,resimlerdeki gibi:)

bazılarını karışık koydum,renkli olsun diye:)
sarımsaklarıda doğrayıp içlerine serpiştirdim:)
salamura suyunu hazırlamaya gelince,bu suyun tarifide kayınvalideme aittir...
acaba izni olmadan yayınlıyorum diye telif hakkı istermi benden?
amannn canım bişey olmas,olmas dimi?

hem anne bak bilgi paylaştıkça çoğalır,senin turşu suyu tariifnden kaç kişi faydalanıcak,sevaptır...

işide masumiyete döktükten sonra yazıyorum...

2 litre kaynamış ılınmış suya 6 yemek kaşığı iri tuz,
1 kaşık şeker,4 fincan sirke,1 kaşık limon tozu,
katıp,karıştırıp,turşularımızın üstüne döküp kapaklarını kapatıyoruz....

suyu malzemenize göre çoğaltabilirsiniz...

ellerime sağlık,güze oldular yaa:)



Afiyet olsun:)

9 yorum:

özlem dedi ki...

afiyetle yiyin inşallah. ellerinize sağlık

uyar-dan dedi ki...

canım afiyet şifa olsun inşallah çok güzel görünüyolar ellerin dert görmesin

mormenekselerr dedi ki...

ay şimdi çanakkale sebzelerinden ne güzel olur o turşu,biz de daha 3 güne dolapta bozuluyor sebzeler,afiyet olsn arkadasim eline saglik

Ümmü Abdullah dedi ki...

yaaa ben de istiyorum. ben şimdiye kadar hiiç turşu kuramayan biri olarak öyyyyle bakmaktayım, kurulmuş turşulara :)birgün kafamın tası atacak ve bende yapacam ia. o günler yakındır... :) . emeklerine sağlık şekercim, olunca çağırmayı unutma :)
içten dua ve muhabbetlerimi bıraktım :)

yaseminlerim dedi ki...

Ellerine saglik canim salatalik tursunu aldim gidiyorum napayim gorunce dayanamadim cok seviyorum.
afiyet sekerle yiyesiniz canim sevgiler.

susamcorekotu dedi ki...

ALLAH SAĞLIKLA HUZURLA YEMEK NASİP ETSİN,BEN BU YAZ HİÇ BİR ŞEY HAZIRLIYAMADIM YA! OLANLARDAN İDARE EDERİZ DEĞİLMİ:))))
SEVGİLER

Gelibolu17 dedi ki...

Çok teşekkürler arkadaşlar güzel yorumlarınız için,her zaman bekliyorum,yorumlarınız benim için çok değerli...

yaseminlerim,al canım ablam sana feda olsun,aşkolsun,ben yine kurarım...

ümmüabdullah,canım önce az dene baktın gördün oldular sonra miktarını çoğaltırsın,olunca tabikide çağırırım seni:)
kısır la yeriz:)

mormenekşeler hemşerim evet haklısın,gerçekten çok tazeler,biz burda ilk elden alıyoruz,o yüzden harika sebzeler,


özlem ciğim,teşekkürler...

uyardan arkadaşım,sağolasın,yorumların çok hoşuma gidiyor,öptüm seni:)

susamannem,senin yapacak vaktin yoktiki bu sene,olsun sen tedbirlisindir bilirim,ayarlarsın sen bişeyler...
öpüyorum seni kocaman...

sevgiler,selamlar

Yemekçinin Mekanı/Nazlı dedi ki...

Oo bayağı bir turşu olmuş. Benim favorim patlıcan turşusu. afiyetle yiyin inşallah..

Leyla dedi ki...

İlkkez böyle bir turşu görüyorum,eşim turşu hastasıdır ona gösterdim bayıldı görüntüye :)) Ellerine sağlık ablacım. Ben sana müsadenle bir soru soracağım, bu sayfanın sağ tarafında fotoğraflarıyla tıklanarak okunabilen bağlantıların var senin,mesela Karbeyaz'ım , Kakaolu Kekim gibi, ben de öyle şeyler eklemek istiyorum ama nasıl olduğunu bilmiyorum,nasıl yapabilirim sence ???