05 Ağustos 2011

Ramazan Lezzetleri Etkinliğimiz Tüm Hızıyla Devam Ediyor


"Selam sana olsun ey Ramazan ayı ki, hiç bir ay seninle fazilette yarışamaz." (İmam Zeynelabid (a.s) )


Ben (Gelibolu17) ve Cafemis arkadaşım "Ramazan Lezzetleri Etkinliği -1" ile evlerinize konuk olmak istiyoruz :) Müsaitseniz mubarek Ramazan ayı boyunca kendinize ve misafirlerinize hazırladığınız birbirinden güzel tarifleri,sitenizden alıp kendi bloglarımızda yayınlamaya geleceğiz :)
Ve birbiirnden güzel tarfiler geldikçe yayınlamaya devam ediyoruz,lütfen göndereceğiniz tariflerinize gelibolu17 ve cafemis e Ramazan lezzetleri etkinliğine gönderiyorum yazarmısınız,diğer tariflerle karışmaması için...Teşekkürler :)



Selamlar olsun arkadaşlar vede hayırlı cumalar,ancak gelebildim,bekleyen bir tarifim var,gelenleride fırsat buldukça eklemeye çalışıcam,gecikmelerim için lütfen kusura bakmayın,özellikle hafta sonu geç kalabilirim,ama mümkün olduğu kadar bekletmemeye çalışıyorum,siz güzel tarfilerinizle bize destek olmaya devam edin lütfen....



Şimdi pek güzel bir tarif geldi arkadaşlar :)
 Sevgili
MUKO göndermiş sağolsun....
ŞEFTALİ SOSLU TAVUK GÖĞSÜ hazırlamış bizim için elleirne sağlık,başka tarfilerinide beklerim deyip hemen yayınlıyorum :)


İÇİNDEKİLER
Bir litre süt


4 kahve fincanı şeker


4 kahve fincanı un


50 gr margarin


1 kutu (2poşet) sade krem şanti


1 paket burçak bisküvi


4 şeftali


yarım su bardağı pudra şekeri


HAZIRLANIŞI:


Un ve şeker tencereye dökülür,karıştırılır üzerine süt ilave edilerek iyice karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir,ancak pişirirken sürekli karıştırmak gerekli.aygaz kapatılır içine margarin ve toz halindeki krem şanti dökülür ve yaklaşık yarım saat mikserle çırpılır...


Şeftalilerin kabukları soyulup dilimlenir ,pudra şekeri ile birlikte rondodan geçirilir.Borcama burçak bisküviler dizilir üzerine hazırlanan muhallebi dökülür biraz soğuduktan sonra şeftalili sos dökülüp soğumaya buzdolabına bırakılır...AFİYET OLSUN
Arkadaşımın diğer lezzetli tarfileri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?





Şimdiki tarifimiz KÖRİLİ PATLICAN sevgili GÖNÜLÜNCE LEZZETLER göndermiş,teşekkür edip,elleirne sağlık diyorum arkadaşıma...Diğer güzel tarfilerinide beklerim deyip lafı fazla uzatmadan tarfine geçiyorum :)




MALZEMELER:

1 Tane büyük boy top patlıcan


2oo gr. Rende kaşar


Köri


1-2 Diş sarımsak


Zeytinyağı


Tuz, Karabiber


YAPILIŞI:
Zeytinyağının içine ezilmiş sarımsağı, karabiberi ve tuzu katıp karıştırın. Patlıcanları yıkayıp 1 cm. kesin. Patlıcanın iki yüzünü sarımsaklı yağ ile fırça yardımı ile yağlayın. Teflon tavada yağ koymadan ara ara çevirerek kızartın. Fırın tavasına sıralayıp üzerine köri ile karıştırılmış kaşar rendelerini pay edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar nar gibi eriyene kadar tutun Sıcak olarak servis yapın…
Afiyet Olsun…
Arkadaşımızın diğer lezzetli tarifleri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?




Şimdi sıradaki tarifimiz GÜLLAÇ sevgili arkadaşım SAFİYECE göndermiş sağolsun,elerine sağlık arkadaşım,güllaç Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısıdır olmadan olmaz,bende bir kez yapmaya çalışıyorum arkadaşlarımınkiler kadar güzel olmasada :)
Resmide çok güzel eminim tadıda harikadır,bakalım tarifi nasılmış :)


Malzemeler:



10 tane güllaç yufkası


2 kilo süt


750 gr toz şeker


250 gr rendelenmiş ceviz içi


250 gr hindistan cevizi


500 gr pudra şekeri


100 gr fındık


Süsleme için kivi ve arzuya göre gül suyu.


Yapılışı:Süt iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır. Süt el yakar yakmaz hale gelince güllaç yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır. Yufkalar tepsiye tek teke serilerek araları bol sütle beslenir. 3-4 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, pudra şekeri, hindistan cevizi, çekilmiş fıstık içi, fındıkla üzerine bolca serpilir. Üzerine tekrar bol süt yedirilen 3-4 yufka serilir.Süsleme yapılarak servise hazırlanır. Afiyet olsun
Arkadaşımın diğer güzellikleri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?




Tarifimiz MUHABBET SOFRASI ndan geldi,ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA pişirmiş bizim için,,,,hımm nasılda severim,ellerine sağlık arkadaşım,birde tarfini ve resmini görelim  :)
MALZEMELER:



1 kilo taze barbunya


1 adet soğan


2 diş sarımsak


2 adet domates


2 adet sivri biber


2 adet havuç


1 kaşık salça


1 kaşık tozşeker


1 çay bardağı zeytinyağı


Tuz


Üzeri için:


Taze nane


Maydanoz
YAPILIŞI:
Barbunyaları temizleyip haşlayın ve süzün.


Zeytin yağını tencereye alıp kızdırın.


İçine ince kıyılmış soğanı ve sarımsakları ilave edip kavurun.


Soğanlar kavrulunca ince kıyılmış biberleri ve havucu ekleyip karıştırın.


Haşlanmış barunya, salça ve küp doğranmış domatesleri ilave edip kavurmaya devam edin.


Tuzunu ve 1 kaşık toz şekeri ayarlayıp üzerini aşacak kadar sıcak su ilavesiyle kısık ateşte pişirin.


Barbunyalar pişip suyunu çekince ocaktan alıp servis tabağına aktarıp üzerine ince kıyılmış nane ve maydanozu serpip ılık olarak servis yapın.


Afiyet olsun

Arkadaşımın diğer lezzetli tarfilerini görmek için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?





Sevgili GÜLSÜM bizim için PROFİTEROL  yapmış,ellerine sağlık canım,çok sevdiğim ama bir türlü yapmayı beceremediğim bir tatlıdır kendileri,onçün ben daha çok yemeyi seviyorum,siz yapın ben yiyeyim en iyisi :)


Aaa bakarmısınız gülsüm de ilk kez yapmış maşallah arkadaşıma ilk kez ama ne güzel yapmış,bak şimdi banada cesaret geldi bende yapcam :) Önce tarfini bir alayımda :)
Malzemeler



Hamuru için;
1,5 Su Bardağı Su
100 Gr. Margarin
1 Su Bardağı Un
5 Adet (Orta Boy) Yumurta
1/2 Çay Kaşığı Tuz


1/2 Çay Kaşığı Şeker


İç Kreması için;


2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt


2 Çay Bardağı Toz Şeker


1 Çay Bardağı Un


2 Tatlı Kaşığı Nişasta


1 Paket Vanilya


2 Yumurta Sarısı


Profiterol Hamurunun Yapılışı;

Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.


Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.


Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.


Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.


Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.


Tepsinizi hafifçe yağlayın.


Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.


Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.


20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.


Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın.
Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.


1 Paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişirin. (Ben yine mikrodalga fırında pişirdim.)


Sos ılınınca hamurların üzerine gezdirin.
İç Kremanın Yapılışı;
Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.


NOT 1 : Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.


NOT 2 : Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir. Ben bu aşamada el blendırını kullanıyorum.


NOT 3: Profiterol (masa tenisi topu gibi) küçük toplar halinde olsun istiyorsanız, çay kaşığı ölçüsü idealdir. Küçük ekler boyunda isterseniz 2 çay kaşığı kadar hamur alın ve serçe parmağınız kalınlığında ve uzunluğunda yapın.


NOT 4: Profiterol hamurlarını piştikten sonra bir kaseye koyup, üzerini strech film ile kaplayarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir, servis edeceğiniz zaman krema ile doldurma ve soslama kısmını yapabilirsiniz.


NOT 5: Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor. İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi içinde yapmalısınız.

Gülsüm arkadaşımın diğer lezzetli tarfileri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?




Bir tane daha bekleyen tarifimiz varmış :)
Sevgili MUTFAK GAZETESİ göndermiş,çok teşekkür ediyorum...Tarifin adı HARİRİ

Bakalım bu nefis tarifin yapılışı nasılmış?
Malzemeler



1 litre süt (1/2 su bardağını ayırınız)


6 çorba kaşığı toz şeker


6 çorba kaşığı üzüm pekmezi


2 tatlı kaşığı toz tarçın


2 çorba kaşığı buğday nişastası


4 çorba kaşığı ceviz (hafifçe dövülmüş)


· Süte şekeri ilave ederek kaynatınız.


· Bu arada nişastayı yarım su bardağı sütle karıştırınız.


· Süt- şeker karışımı kaynamaya başlayınca pekmezi ilave ediniz.


· Tarçını ilave ediniz.


· Sütle sulandırdığınız nişastayı yavaş yavaş ve karıştırarak ilave ediniz.


· Karışım tekrar kaynamaya başlayınca cevizi ilave ediniz.


· 2-3 dakika karıştırarak kaynatınız.


· Soğumadan kâselere alınız.


· Ilıdıktan sonra üzerini cevizle süsleyiniz.


· Soğuk olarak servis yapınız.
Arkadaşımın diğer lezzetlerini görmek için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?
Sonra tekrar buraya dönmeyi unutmayın ama beni burda yalnız bırakmayın korkuyom :) Aaa sizde gittiğiniz yerde kalıyonuz geri dönmek bilmiyosunuz :) gidin bakın gene geri gelin tamammı :)




Sırada bekleyen tarifimiz sevgili Edakcks den geldi...Kendisi bize KOZALAK TATLISI yapmış,ellerine sağlık canım görüntü muhteşem olmuş :)
Eminim tadıda öyledir :)

Malzemeler;


500 gr ballı buğday patlağı (Büyük marketlerde gevrekler reyonunda bulabilirsiniz)


•250-300 gram şokella


•3 yemek kaşığı bal


Yapımı;


•Buğday patlaklarını, balı büyükce bir kapta karıştırıyoruz


•Şokellamızı benmari usülü eritip, karışımımıza ekliyoruz


•Hepsini iyice karıştırıyoruz : )


•Limon sıkacağını her seferinde sütle ıslayarak ters tarafına karışımımızı bastıra bastıra doldurup tepsiye çıkartıp diziyoruz


•Tatlılarımızı buzdolabında beklettikten sonra üzerini hindistan cevizi ya da pudra ile süslüyoruz.
Arkadaşımın diğer güzel lezzeti tarifleri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?





Birde KIVRIM TATLISI geldiki sormayın hımmm nefis görünüyor,SİHİRLİ PARMAKLAR göndermiş,,,,Yarabbim ne olurdu benim parnaklarımada az biraz sihir bulaştıraydın :)

Malzemeler



250 gr tereyağı
1 paket baklavalık yufka(Bimden alınmış)


1 kase çekilmiş ceviz içi
Şerbet için


2,5 su bardağı şeker


2,5 su bardağı su


İnce bir dilim limon
Not:Bu ölçüler,yuvarlak borcam tepsiye göre verilmiş ölçülerdir.
Hazırlanışı:


Eritilmiş tereyağı,yufkaya sürülür.Ceviz içi üzerine serpilir.Oklavaya sarılır.Büzdürülerek çekilir.Tepsiye dizilir.Tepsi dolana kadar bu işleme devam edilir.Kalan tereyağ üzerine dökülür.200Cde üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.Bu sırada,şeker su ve limon kaynatılarak şerbet kıvamına geldiğinde ocaktan alınır.


Şerbet ılık iken,sıcak baklavanın üzerine dökülür.Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr
Sihirli parmaklar arkadaşımın sayfasındaki diğer sihirli tariflerini görmek için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?






Yeni bir tarifle geldim tekrar MİLFÖY VE HAZIR YUFKADAN PEYNİRLİ BÖREK ,
SEVDA arkadaşımız göndermiş,kendisine teşekür edip hemen bi koşu bakmaya gidiyoruz bakalım nasıl yapmış :)

malzemeler:


3 adet hazır yufka


1 pk milföy hamuru


beyaz peynir


1 şişe soda


3 yumurta


1 çay bardağı sıvıyağ


çözdürdüğümz milföylerin tepsimize denk gelecek kadarını yanyana hafif açıyoruz ve tepsiye yerleştiriyoruz.1 yufkayı birkaç parçaya bölüp milföylerin üstüne gelişigüzel diziyoruz.yufkaların üstüne beyaz peynirimizi ekip tekrar parçaladığımız yufkaları döşüyoruz.en üstüne tekrar milföyleri yanyana açıp döşüyoruz.daha sonra böreği dilimlere kesiyoruz.


ayrı bir kasede 3 yumurta, 1 şişe soda ve 1 çay bardağı sıvıyağ çırpılıp böreğin üstünden heryerine kepçeyle döküyoruz.200 derece fırında pişirip servis yapıyoruz.

afiyet olsun.
 Arkadaşımızın diğer lezzetli tarifleri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ ?






Şimdide diğer sırada bekleyen tarifimizi yayınlamak istiyorum,,,sabaha kadar bekletmek istemedim :)
MUHABBET SOFRASI göndermiş sağolsun...Bizim için MAYDANOZ SALATASI yapmış,ellerine sağlık canım :) harika görünüyor vallahi,bende deniyeceğim bu salata tarifini :)


MALZEMELER:



Yarım demet maydanoz


Yarım çay bardağı ince bulgur


2 adet domates


2 adet sivri biber


1 adet küçük boy kuru soğan


1 avuç iri kıyım ceviz
Sosu için:


1 adet limon suyu


Tuz


Zeytinyağ
YAPILIŞI:


Yarım çaybardağı ince bulguru yarım çay bardağı kaynar suda bekletip şişmesini sağlayın.


Bulgur suyu çekince karıştırın.
Maydanozları çok ince olmayacak şekilde doğrayıp salata kasesine aktarın.


İnce doğranmış sivri biberleri, küp doğranmış domatesleri, iri kıyım cevizi, bulguru ve yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğanı ilave edip karıştırın.
Sosu için gerekli olan malzemeleri karıştırıp salataya aktarın.


Harmanlayıp servis yapın.
Afiyet olsun


Arkadaşımızın diğer lezzetli tarifleri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?




Yeni bir tarif gelmiş arkadaşlar yatmadan önce yayınlamak istedim :)
PEMBEKEKİK arkadaşımız göndermiş,teşekkür ediyorum kendisine,selmalarımı gönderip hemen tarifine geçiyorum :) Tarifimizin ismi AVCI BÖREĞİ

Malzemeler:



4 adet hazır yufka


300 gr. kıyma


100 gr. mantar (sapları ayıklanmış, yıkanmış, doğranmış)


1 çorba kaşığı zeytinyağı


3 adet kuru soğan (küçük doğranmış)


3 çorba kaşığı bulgur


½ su bardağı su


1 çay bardağı kadar ceviz içi


1 çorba kaşığı salça


½ demet maydanoz (kıyılmış)


1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber


1 çay kaşığı tuz


3 adet yumurta (çırpılmış)


Yeteri kadar galeta unu


Bir tavayı ocağa koyun yağı ilave ediniz. Yağ kızınca soğan ve mantar ile kıymayı kavurunuz.


Kavrulmuş kıymaya, bulgur, salça ve suyu ilave ederek pişiriniz.


Ocağın altını söndürünüz. Ceviz, karabiber, tuz ve maydanozu ilave ederek iyice karıştırınız. Hazırladığınız içi bir kenarda bekletiniz.


Dört adet yufkayı üst üste açınız.


Dört katlı yufkaları tam ortadan ikiye bölerek yarım ay şekline getiriniz ve sekiz adet yarım ay şeklinde yufka elde ediniz.


Sekiz katlı yarım ay şeklindeki yufkaları diğer katların üzerine alarak tekrar ikiye bölünüz ve her biri alt kenarı yay gibi olan 16 adet üçgen parçalar elde ediniz.


Her bir yufka parçasına hazırladığınız içten koyup yaklaşık üç parmak genişliğinde yassı bir sigara böreği sarar gibi sarınız


Sardığınız börekleri önce çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayarak çok kızgın olmayan sıvı yağda her iki tarafı nar gibi olana kadar kızartınız.


Kızarttığınız böreklerin fazla yağlarını kağıt havlu üzerinde emdirerek servis tabağına alınız.


Afiyet Olsun

Nasıl çok güzel değilmi,bencede öyle :)
Arkadaşımızın diğer lezzetli tarifleirni görmek için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?



Şimdi taptaze bir tarif geldiki sormayın adı ÇIĞIRTMA bloggerin YILDIZ ından geldi tarifimiz,,,ellerine sağlık arkadaşımızın,çok teşekkür ediyoruz :)


Birde yanına acı biberleri koymuş ama ben onları yiyemem baştan söyliyim sonra kavga çıkmasın,korkuyom ben o biberlerden :)
Bakalım çığırtma nın tarifi nasılmış :)
Malzemeler :


1 kg ince patlıcan


½ kilo domates


7-8 adet biber


tuz


1 çay bardağı zeytinyağı


bolca sarmısak

Yapılışı :



Patlıcanlar spiral şeklinde çizilir.. ( bıçakla patlıcanları döndürerek )


Patlıcanları tuzlu suda 15 dakika kadar acısı çıkması için bekletelim....


Biberleri temizleyip büyüklüklerine göre ikiye veya üçe bölelim...


Acısı çıkan patlıcanların suyunu sıkıp kurulayalım....


Geniş bir tavaya patlıcanları dizip boşlıklarında biberleri yerleştirip üzerine zeytinyağını ve kararınca tuzunuda ekliyerek kapağı kapalı şekilde pişirelim..


Tvanın kapağı mutlaka kapalı olmalı böylece zeytinyağının buharında pişerek olması lezzete ve kıvama gelecektir...Patlıcanları çevirerek diğer taraflarınıda kızartalım...


Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp kızaran patlıcanların üzerine yayalım ve tabi sarmısaklarıda bütün bütün üzerine serpiptirerek kısık ateşte yaklaşım 15 dakika kadar daha pişirip biraz dinlendirelim ve isteğe göre karabiber serperek servis edelim.


Afiyet olsun.......


Arkadaşımın diğer güzelliklerini görmek için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?


Şimdiki tarifimiz ise sevgili HÜNERLİ ELLER den geldi...Oda çok değerli bir gönül dostudur,eskimeyen dostlardandır,bizi yalnız bırakmadığı için çok teşekkür ediyoruz :)
EKMEK KÖFTESİ yapmış bizim için sağolsun,Ramazan ayında diğer aylara nazaran daha fazla ekmek bayatlıyor hakikatten,fazla alıyoruz sanırım,bu tarif bayat ekmekleri değerlendirmede bayağı bir işimize yarıyacak sanırım....

MALZEMELER:



Yarım bayat ekmek


1 çay bardağı köftelik bulgur


1 adet kuru soğan


1 yemek kaşığı biber salçası


1 yemek kaşığı kuru nane


Yarım bağ maydanoz


1 tatlı kaşığı un ve 1 çay kaşığı tuz


Kızartmak için sıvıyağ


YAPILIŞI:



Bayat ekmeği içi su dolu derin bir kasede 5 dakika kadar bekletin. İyice yumuşayan ekmeği iki elinizle sıkın ve yoğurma kabına alın.Köftelik bulguru ekmeğe ilave edip, iyice yoğurun ve ağzı kapalı olarak yarım saat bekletin.Ekmeğin ıslaklığı sayesinde bulgur şişecektir. Bu karışıma minik doğranmış kuru soğan, nane, salça,un ve tuzu ilave edip, iyice yoğurun. Elde ettiğiniz hamur eğer size göre katı olursa biraz su, yada cıvık olursa biraz un ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz.Bu hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın ve üzerlerine hafifçe bastırın. Köftelerinizi bol sıvıyağda kızartın. Kızaran köftelerinizi ılık olarak pilav eşliginde servis edebilirsiniz.


Arkadaşımızın diğer lezzetli tariflerini görmek için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?





Şimdide Sevgili HÜMEYRA nın yolladığı LAZ BÖREĞİ tarifini paylaşıcam,hemen aklıma laz böreği deyince aklıma laz ziyanın türküsü geliyi napim :)
Oyy asiye asiyeeee,tütün koydum kesiyeee,buban seni veriyida bir bağa pırasiye,oy sevdiğimmm....Ne güzel bir türkü o öyle çalsada dinlesem heee :)
Börekte börek olmuş hani,yemede yanında yat dedikleri türden :) noluyo bana ya oruç başımamı vurdu ne,neler diyorum böyle :)
Nerde tarif hani bakayım,geliyooo,işte geldi :)

Kızım gülcan sen sapık damgası yemeden böreğin tarifinide ver yoksa bu etkinliğin sonu kötü olacak :)

•14 yaprak yufka (16 adet baklavalık hazır yufka)



•150 gram tereyağı (250 gram tereyağı)


Muhallebisi için:


•4 adet yumurta sarısı


•7 su bardağı süt


•1,5 su bardağı tozşeker


•4 çorba kaşığı nişasta


•4 çorba kaşığı pirinç unu (Nişasta)


•Su


•1 tutam tuz ve karabiber


Şerbeti için:


•1,5 bardak tozşeker


•1 su bardağı su (Çok az daha su ilave ettim)


(Muhallebinin üzerine: 2 Kase çekilmiş ceviz)


Laz Böreği yemek tarifi


İlk olarak böreğin muhallebisi hazırlanır. Bunun için; 7 su bardağı süt tencereye alınır, üzerine 1,5 su bardağı şeker alınır kaynamaya bırakılır. Bu arada yufkaların ara katları için tereyağı eritilir.


Diğer taraftan 1,5 su baradğı tozşeker ve 1 su bardağı su ile şerbet hazırlanır. 14 adet yufkanın yarısı tepsiye her katı yağlanarak dizilir. Yufkların yarısı yağlanınca muhallebi için bir kapta 4 yumurta sarısı, nişasta, pirinç unu, bir tutam tuz ve karabiber karıştırılarak sübyesi hazırlaınır.


Hazırlanan sübye kaynayan süte eklenir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Muhallebin ilk sıcaklığı çıkınca yufkaların üzerine dökülür. Kalan yufklar da diğer yarısı gibi her katı yağlanarak dizilir.


Üzerine kalan yağ dökülür ve iri kareler halinde kesilir. 180 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Laz böreği pişince fırından çıkarılır. Şerbetinin soğuk olmasına dikkat edilerek şerbeti verilir.


Üstü çıtır ortası muhallebili nefis bir tatlı.. Hazır baklava yufkası ile yapılan bu tatlı sadece yarım saatte hazırlanıyor. Mutlaka deneyin...
Arkadaşımın diğer lezzetleri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?




Veeee sevgili MAMONTENKA bize Pita ekmeği yapmış,hımm çok değişik bir tarife benziyor hani bakayım nasıl yapmış :) Pita ekmeği bir Akdeniz ekmeğiymiş,diğer resimleride çok güzel görmenizi isterim :)


Malzemeler;


•2 çay kaşığı kuru maya


•1 çay kaşığı tuz


•1 çay kaşığı toz şeker


•1 buçuk su bardağı ılık süt


•Yarım su bardağı yoğurt


•1 yumurta


•4 yemek kaşığı su


•1 yemek kaşığı zeytinyağı


•Aldığı kadar un


Yapılışı;


•Mayayı, şekeri ve ılık sütü bir kapta karıştırıp 10 dakika kadar bekletiyoruz, maya biraz köpürüyor.


•Yoğurma kabımızda yoğurdu, yumurtayı, suyu ve zeytinyağını karıştırıyoruz.


•Mayalı karışımımızı da yoğurma kabına dökerek hepsini beraber karıştırıyoruz ve unumuzu ve tuzumuzu eklemeye başlıyoruz.


•Ele yapışmayacak kıvamda, yumuşak bir hamur elde ettiğimizde üzerini örterek bir saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
•Mayalanan hamurumuzdan küçükküçük peziler alıp oklavayla ya da merdaneyle haff kalın kalacak şekilde açıyoruz.




•Fırınımızı önceden maksimum dereceye getiriyoruz, ben 250 derecede pişirdim : )


•Pitalarımızı tepsiye sığacak şekilde 2 şer 3 er dizip 10 dakika pişiriyoruz, kabarıyorlar, kızarmaya başlayınca fırından alıp yenilerini koyuyoruz..


Afiyet olsun efendim demiş,bizide pek bi mutlu etmiş bu güzel tarifleriyle :)
Diğer güzellikleri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?





BELGUZARANNE birde SU BÖREĞİ yapmış bizim için ,çok teşekkür ediyorum :)

2 su bardağı unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz biçiminde açın. Yumurtaları, suyu (veya limon suyunu) ve tuzu havuza koyup parmak uçlarınızla karıştırmaya başlayın. Katı kıvamlı, parlak bir hamur oluncaya kadar en az yarım saat yoğurun. (Yoğuran acemi ise bu işlem 1 saat kadar sürer.) Kıvamına gelip gelmediğini anlamak için bıçakla yarıya bölün. İçinde hiç hava kabarcığı kalmadı ise yeteri kadar yoğrulmuş demektir. Hamuru 10-12 bezeye bölün. Altını üstünü unlayarak oklavayla tek tek açın. Bıçak sırtından daha ince olacak şekilde incecik yufkalar hazırlayın. Açtığınız yufkayı kurumaması için dörde katlayın, temiz bir çarşafın üzerinde bekletin. Diğer bezeleri de aynı şekilde açın. Tel peyniri elinizde kabaca didin. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Tereyağını eritin. Geniş bir tepsiyi yağlayın. Geniş bir tencerede 1 tatlı kaşığı tuz ile bol su kaynatın. Ayrı bir geniş tencerenin içine bol soğuk su hazırlayın. Geniş bir tepsiyi yağlayın. Hazırladığınız yufkaları kaynamakta olan suda teker teker yarım dakika kadar pişirin. Kaynar sudan çıkarır çıkarmaz soğuk suya atın. Sudan çıkarırken yufkayı elinizle hafifçe sıkıp fazla suyunu alın. Tepsiye sığması için hafifçe buruşturarak yayın. Her katın arasına bir servis kaşığı tereyağından gezdirin. Yufkaların yarısını döşeyince peynir ve maydanozu koyun. Aralarına yağ serperek diğer yufkaları da aynı şekilde yerleştirin. En üstüne de tereyağı gezdirin. Fırını 220 (turbo 200) derecede ısıtın. Altı üstü kızarana kadar, yaklaşık 40 dakika pişirin. Su böreğini büyük yuvarlak servis tabağına ters çevirip dilimleyerek servis yapılır.

Ablamızın diğer lezzetleri için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?





Şimdi ise BELGUZARANNE nin bizim için yaptığı katmer var sırada,ayyyy anne eli değimiş gibi tıpkı :)
Nasılda rahmetli anneannemin yaptığı katmerlere benziyor,elleirne sağlık ablam,teşekkürler,her zaman beklerim :)


TAHINLI KATMER:
Yapılışı(yağ,un .tuz.maya.seker su alabıldığı kadarun yoğurulur cevız buyukluğunde parçalar alınır açılır uzerıne tahın sıvı yağ ıle açılır surulur yufka elımızle sallayarak bıraz daha açarız yuvarlarız tekrar tabak buyukluğunde açıp yağlanmış teflon tavada kzartırız.Afiyet olsun,hayırlı ramazanlar demiş belguzar ablam demiş ama bizide burda oruçlu oruçlu mahvetti :) mis gibi koktu sanki ya :)
Ablamızın diğer lezzetlerini görmek için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?



Ve hemen diğer tarifimize geçiyorum :)
sevgili BAHARÇİÇEĞİ göndermiş,kendisine teşekkür ediyorum ve selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum :)
PATATES PÜRELI KABAK MÜCVER  yapmış arkdaşım bizim için,nefis görünüyor :)
4 adet kabak



1 paket hazir patates püresi


3 adet yumurta


1 cay kasigi kabartma tozu


1 cay bardagi un


bir kac dal taze taze yesil sogan


bir dal maydanoz


karabiber,kirmizi tozbiber,pul biber


kizartmak icin siviyag






Kabaklar rendelenerek suyu sIkIlIr,Derin bir kabta kabaklar kiyilmis yesil sogan,maydanoz yumurta , un, kabartma tozu , patates püresi ,baharatlar eklenerek karistirilir.


Kizdirilimis siviyagda kasikla alinarak tavada kizartilir.Kagit havluya alinarak yagin cekmesi saglanir sicakken servis edilir.

Lütfen arkadaşımızın diğer lezzetleri için BİR TIKLARMISINIZ?



Şimdiki tarifimiz sevgili arkadaşım ÜMMÜABDULLAH tan geldi,kendisine çok teşekkür ediyorum....selamlarımı gönderiyorum :) özlemiştik onu ve güzel tarfilerini...
250gr. tel kadayıf


2-3 kaşık tereyağı


1 su bardağı ceviz


1 kutu condensed milk


süslemek için toz fıstık


kadayıfı minik minik doğrayın yada, dondurucda 15 dakika bekletip, avucunuzla ezerek kolayca ufalayın. 2 Kaşık tereyağını tavada eritip,ufalanmış tel kadayıfı kızarana kadar kavurun.
Kavrulmuş olan kadayıfa ceviz ve yoğun şekerli sütü de ekleyip güzelce karıştırın.
Varsa küçük silikon kalıplarınız yada buzluk gibi bir şeyler,üzerine kadayıflı karışımdan ekleyip var gücünüzle bastırın ve ters çevirerek kalıptan çıkartın.
Üzerrine biraz toz fıstık, muhteşem ....
HER KESE AFİYET OLSUN DERKEN RAMAZANIN HAYIR VE BEREKETİYLE DONANMAYI RABBİMDEN NİYAZ EDİYORUM...
demiş arkadaşımız,bizde kendisine hayırlı ramazanlar diliyoruz :)
Sitesindeki diğer lezzetler için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?



Sıradaki tarif sevgili Edakcks gönderdi,kendisine teşekkür ediyorum ve güzel tarifini yayınlıyorum...Tarifin adı Tavuklu Muska Mantı Harika görünüyor...




Malzemeler;



•Bir kilogram hazır yufka


•Bir tavuk göğsü


•Bir orta boy soğan


•3 yemek kaşığı sıvıyağ


•Bir çay kaşığı karabiber


•Bir çay kaşığı kırmızıbiber


•Bir tatlı kaşığı tuz


•Haşladığımız tavuğun suyu


Yapımı;


•Önce tavuk göğsümüzü haşlayıp ince ince didiyoruz.


•Bir orta boy soğanı incecik doğrayarak 3 yemek kaşığı sıvıyağ ile hafifçe pembeleşene kadar kavuruyoruz.


•Pembeleşen soğanların üzerine didilmiş tavuk göğüslerini ekleyip 5 dakika tavada çeviriyoruz.


•Tavada çevirdiğimiz soğan-tavuk harcına tuzu, kırmızıbiberi ve karabiberi ekliyoruz.


•Yufkalarımızı üst üste açarak üç parmak genişliğinde şeritler halinde kesiyoruz.


•Ortada kalan uzun şeritleri ortadan ikiye kesiyoruz.

•Kestiğimiz şeritlerin ucuna bir tatlı kaşıı hazırladığımız harçtan koyarak muska muska katlıyoruz, katladığımız muskaları kızarmak üzere tepsiye diziyoruz.



•Muskalarımızı 180 dereceye ayarladığımız fırında altı üstü hafif pembeleşecek kadar kızartıyoruz.



•Kızaran muskaların üzerine haşladığımız tavuğun suyundan dökerek yumuşatıyoruz.

•Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos dökerek sıcak sıcak ikram ediyoruz

Afiyet olsun : ))

Arkadaşımın sayfasındaki diğer güzellikleri görmek için lütfen BİR TIKLARMISINIZ?


12 yorum:

Atike Momini Ziya dedi ki...

HEEEYY BEN GELDİM CANISII. :)...ÖZLEMİŞİM HEPİNİZİ... HEMDE BİR TARİFİM VAR BEKLERİM...

Baharcicegi dedi ki...

güzel bir etkinlik olmus ev sahipligin icin tesekkürler canim benim tarifimide alabilirsin

gelibolu17 dedi ki...

Ümmüabdullah,hoşgeldinnnn :) ne iyi ettinde geldin canım ya bend eseni özlemiştim,inanki dün aklımdan geçirdim seni,kalp kalbe karşıymış,sevindim senin desteğine,geliyorum tarifini almaya,teşekkürler :)

gelibolu17 dedi ki...

Edakcks,bende rica ettim :)Bekliyorum nefis tariflerini canım :) teşekkürler...haber vermen yeterli,bir tıkla kapındayım,şey aman pardon blogundayım,pizzacımıyım ben bir tıkla kapıda olayım demi ama :)

gelibolu17 dedi ki...

Baharçiçeği,teşekkürler camnım,ne güzel eskimeyen dostlarımı burda görmek çok mutlu oldum inanın :) geliyorum tarifini almaya :)selamlar....

muhabbetsofrasi dedi ki...

bloğumda tarifiniz var :)

pembe kekik dedi ki...

Etkinliğiniz güzel olmuş,benim tarifimi de alabilirsiniz.

http://pembekekik.blogspot.com/2011/08/avc-boregi.html

mutfak gazetesi dedi ki...

Merhaba,bir tarif de benden.Gelip alırmısınız.
http://www.mutfakgazetesi.com/2011/08/hariri.html

Atike Momini Ziya dedi ki...

TEKRAR SELAMLAR CANIM,
BENDE SİZDEN HABERDAR OLDUĞUMA SEVİNDİM :) AYRICA BLOĞUM "lezzetcafe.blogspot.com" olarak değişti . değişikliği kaydedersen sevinirim.. kolaygelsin canım..

GÜLSÜM dedi ki...

profiterol tarifim etkinilk için hazır alırmısınız...
http://mutfaktansesler.blogspot.com/2011/08/profiterol.html

muhabbetsofrasi dedi ki...

bloğumda tarifin var canım

cafemiss buraya bakarsa bloğuna mesaj iletemedim

ona da duyrulur :D

humeyra dedi ki...

baklava ve saray lokumu tarifim var dostum. gelip alabilirsin. yarına da bi börek tarifi yollicam ama fırsat bulabilirsem.