10 Mart 2012

Çikolatalı Portakallı Kek

Sevgili ARİFE arkadaşımızdan bir tarif daha gelmiş,sağolsun bu seferde ÇİKOLATALI PORTAKALLI KEK tarifiyle etkinliğimize şeref vermiş,ellerine sağlık canım,teşekkürler,selamlar :)
Canım ne zamandır şöyle kararında çikolatalı ,mis gibi portakal kokulu ve lezzetli bir kek istiyordu.İstiyordu da maalesef vakit bulup,ya da üşengeçliğimi yenip mutfağa giremedim.
Sabah evden çıkmadan evvel şöyle bir bakayım dedim ne var ne yok.Aklım yine portakalda , keklerde , çikolatada tastespottinge girdim.
Portakallı kek (orange cake) diye aratınca harika resimler sıralandı ekranda.En hoşuma gideni en davetkar olanı da sunshine sitesindeki olunca portakal almayı unutma diye sıkı sıkı tembihledim kendime:)Bazen unutuyorum da.Neyse işlerimi hallettikten sonra portakalımı da alıp eve geldim.
Kek tarifinde harika bir püf noktası var ki bu püf noktası portakalın sadece aromasının keke geçmesini sağlıyor acılığının değil!
Portakalı bütün olarak üstünü geçer suda haşlıyoruz.İşte bu püf noktası çok hoşuma gitti.Pandispanya yapımında,kurabiye,tatlı kek yapımında artık portakalın sadece suyu ve rendelenmiş kabuğunu değil acılık vermeden bütün bir portakalı haşlayıp robotta püre yapıp kullanabiliriz.Öyle güzel ve yoğun aroma veriyor ki.Mandalinayı da aynı şekilde kullanabiliriz.Bakalım aklımda mis kokulu portakallı kurabiye,tatlı,pandispanya ve de bu vereceğim tarifin sadesini hazırlamak var. 
Tamam işte budur! dediğim kek yumuşacık,ne portakalın ne de bitter çikolatanın acılığı yok.Şeker oranı gayet iyi.Orjinalinde gramla verilmişti ben su bardağı ölçüsüne çevirdim.Su bardaği 200 ml.lik paşabahçenin en klasik su bardağıdır.
Kalıp olarak orjinali ortası delik dilimli kek kalıbında pişirilmiş.Ben baton kalıpta pişirdim.Düz tepside de pişebilir.Borcam ölçüsü veremiyorum bir dahaya denersem veririm borcam ölçüsü/tepsi ölçüsü.

Bu tarifimi 73.Hafta Porselen Demlik  Çay Saati Etkinliğine ev sahipliği yapan arkadaşım Gülcan'a gönderiyorum kolaylıklar diliyorum arkadaşıma..

Çikolatalı portakallı kek:

  • 1 büyüklerinden portakal (püresi 1,5 su bardağı kadar gelsin)
  • 3 iri yumurta (küçüklerse muhakkak 4 tane kullanın.merak etmeyin kokmuyor)(oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı +1 su bardağında 1 parmak eksik şeker
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik koyu ayran
  • 125 g.tereyağı
  • 100 g.bitter çikolata
  • 2 su bardağı un
  • 1 türk kahve fincanı kakao(25 g.lık 1 paket)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çimdik tuz

*Koyu ayranda yoğurt yarım su bardağından az fazla olsun yarım parmak da su ekleyin ölçüyü tamamlayın.Yani yoğurt 3 kaşıksa diyelim su 1 kaşık olacak.Tarifte belirtilen ayrıntı bu.

Portakalı güzelce yıkayın.Küçük derin bir tencereye üstüne çıkar su doldurup sarı su çıkana kadar haşlayın.(Tarifte bu işlem bir kere yapılmış ama ben garanti olsun portakalın acılığı kalmasın diye işlemi 2 kere daha tekrar ettim)Suyunu süzün.Gene su doldurun işlemi tekrar edin.En son süzün.Ilıyınca iri parçalara bölün robotta püre yapın.Dikkat edin içi sıcak olabilir portakalın.Portakalı dilimlerken fazla ezip suyunu harcamayın.
Çikolata ve tereyağını kısık ateşte karıştırarak yakmadan eritin.Kenara alın.Kakao,kabartma tozu,vanilya ve unu harmanlayın bir kapta.
Yumurta ve şekeri çırpın güzelce. Portakal püresini,erimiş çikolatayı ekleyin.Üç seferde azar azar ekleyerek un karışımını yedirin.Birazcık koyu bir kek hamuru oluyor.
Tercihen katı yağ ile yağlı kek kalıbına dökün.Üstünü düzeltin.Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin.Çöp şiş temiz çıkana kadar.Kakaolu kekler çabuk yanar o yüzden kabardıktan sonra ısıyı 150-160 C lere düşürüp ağır ağır pişirmeyi tercih ediyorum.Üstü kızarmış içi pişmemişse yağlı kağıt ya da folyo kapatıyorum üstüne.Yanmamış oluyor.
Fırından aldıktan sonra 15-20 dk.üstü bir bezle örtülü bekletin.

Sosu:
  • 100 g.bitter çikolata
  • 25 g.tereyağı
  • çeyrek dilim portakal suyu
  • 1-2 yemek kaşığı kakao
Hepsini beraberce eritin.Süslemede kullanın.

*Ya da hazır çikolata sosu ile süsleyin benim gibi. :)

2 yorum:

muko dedi ki...

canımm kolaylılklar diliyorumm ve tarifin hazır gelip alabilirsin öperem komacannnnnn

Peygamberim İzinden dedi ki...

http://mutfakincisi.blogspot.com/2012/03/krem-santili-toz-kurabiye.html

Kolay gelsin sevgilerimi bırakıyorummmm :)