12 Mart 2012

El açması börek

Akşamınız hayrolsun efenimmm,daha daha nasılsınız...bakın sevildiğinizi bilin,bugün sabah öğlen akşam size ne kadar kibar davrandım :) halinizi hatrınızı sordum,ama bir tek çay ısmarlamadım demi,valla bendede yokki,olsa tükkan sizin olsun dicemde,bu tarifide ekledikten sonra gidiyorum mutfağa demlemeye,o zaman beklerim :)
Gündüz çay içemedimya böyle saatim geldi çay çay diye dolanıyorum ortalıkta bir yandanda fıstık (muhabbet kuşumuz) ayağımda durmuş benden ilgi bekliyo :) en iyisi ben sevgili ARİFE nin tarifi olan EL AÇMASI BÖREK i yayınlayımda gözleriniz bayram etsin...kendisi blog dünyasına bir gelmiş pir gelmiş,harika tarifleriyle etkinliklerimize destek olmuş,çok teşekkürler,her zaman beklerim,selamlar :)
 Bugün o kadar çok yapacak işim vardı ki..Ne yazık ki kafamda kocaman bir balyoz taşıyormuşum gibi bir ağırlık hissettiğimden ve de biraz sebepsiz mutsuzluk ,işlerin hiçbirini yapmadım.
Mutfağa girip biraz kafa dağıtmaya karar verdim.Börek açayım dedim bugün en iyisi ,yufka açmayı da özlemişim zaten.İyi ki de açmışım.
Denenecek tariflerden birini beğenemeyince blogunu severek takip ettiğim medura'dan iki börek seçtim.El açması börek ve yine el açması kol böreği.Biri mayalı diğeri mayasız.Mayalı derken çörek gibi birşey canlanmasın gözünüzde.Aksine alabildiğince çıtır çıtır bir börek oldu.

Maya yoksa kol böreğini denerim dedim fakat kabartma tozlarının arasında bir tanecik saklanmış instant maya bulunca el açması böreği denedim.
Beyaz un 1-2 bardaklık kalmış o yüzden tam buğday unu kullandım.Yani tamamen zorunluluktan.Yoksa tarifi illa kırpıp kesip yazmaktan değil:) Açıkçası üşendim de gidip beyaz un almaya.Fena mı oldu? Yoo..Tam buğday unlu yufka diğerinden daha kolay açılıyor tecrübe etmiş oldum.Hem de tam buğday unu ile de çıtır çıtır börekler yapılabiliyormuş.Üstelik bu unla yapılan börekten bir iki dilim yediniz mi tamam hemen doyuruyor.
 Yukarıdaki resme bakıp da ayyy içini çiğ bırakmış demeyin:) İçinde beyaz peynir olduğundan böyle görünmesi normal.-hiç de altta kalmam zeytinyağı ben:))- İsterseniz çok az daha kurutabilirsiniz fırında ama bu börek dilimlemeye bile gelmiyor o kadar çıtır yani koparıp yemek en iyisi.
Ben bu böreği de hamurunu da çok sevdim.Evde açtığım yufkalar çok kalın olursa diye korkardım.Korkularım yersizmiş.Çıtır çıtır oldu.Bu sefer zorunlu sebeplerden tam buğday unlu pişirdim bir dahaya ve hatta birçok sefer dahaya beyaz unla pişireceğim nasip olursa.
Şimdiye kadar yaptığım ve yediğim en çıtır ev böreği için teşekkürler medura...:)
Börek ve pirinçli pazı yemeğim pişerken kendi kutup yıldızını bul adlı kitaba göz atıyordum.Aklıma mutsuzluğumun sebebinin mutfaktan uzaklaşmak olduğu geldi.Evet mutfakta mutluydum.En kısa zamanda mutfağa camın dibine bir masa atmalı:)
Elimde 5 su bardağı tam buğday unu vardı onu kaba koydum malzemeleri ekledim ve aldığı kadar ılık su ile yoğurdum çünkü başka kullanacağım un yoktu sadece açmak için kullanabileceğim beyaz un vardı.Tarifte bunun tam tersi yapılıyor.Aldığı kadar un ile.Beyaz un ne kadar alır bilmiyorum.Beyaz unla yapınca altına not düşerim ya da başka bir konu olarak yazarım.Siz asıl tarifi takip edin yani aldığı kadar un ile.Aslında bilenler için bir farkı yok ama yine de not düşmek istedim gevezeliğim ondan:)
Pişman olmayacağınız harika bir tarif.
Bu tarifimi 73.Hafta Porselen Demlik  Çay Saati Etkinliğine ev sahipliği yapan arkadaşım Gülcan'a gönderiyorum kolaylıklar diliyorum arkadaşıma.Harika bir etkinlik daha başlamış bu tarifimi çatlak kafeblog arkadaşıma da gönderiyorum.Kolay gelsin arkadaşım.   

el açması börek:
kaynak:buzlu badem
  • 5 su bardağı tam buğday unu
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 silme çay kaşığı instant maya
  • aldığı kadar ılık su -200 ml.lik bardakla 1 + 1/4 su bardağı aldı.Ama oynama yapabilir kontrollü ekleyin.

içine peynir koydum.

hamuru yoğurun 30 dk bekletin.Bu sırada içini hazırlayın.Hamuru unlu sofrada rulo yapıp 9 parçaya bölün.Her parçayı elinizde pürüzsüz şekilde yuvarlayın.Altına ve üstüne un serperek açabildiğiniz kadar incecik açın.Arada un serpmeyi unutmayın.Üstüne kaşığın ucu ile yer yer sıvıyağ serpiştirin.Bir kenardan 2-3 parmak içe kıvırın.Düz kısma içi uzunca rulo şeklinde yayıp yufkayı rulo sarın.Yağlı tepsiye dolayarak ya da uzun uzun kol böreği şeklinde koyun.40 cm.lik bir yuvarlak tepsi ya da bir büyük dikdörtgen  fırın tepsisine koyabilirsiniz.
Üstüne fırçayla yağ sürüp önceden ısıtılmış 200-220C fırında pişirin.altı üstü kızarınca tamam.
Fırından çıkan böreğe fırçayla su ya da sıvıyağ sürün üstüne mutfak bezi örtüp tepsi kapatın.20 dk.sonra yemeye hazır.

3 yorum:

Anlayamazsiniz dedi ki...

gece gece kanald deki kaniti izliyorum,birde pcyi acayim dedim.rahatlik batti gene.hazir cucuklerim uyumusken napsam diye dusunuyordum.birde sana cemkirip kacayim dedim:))

elde acilmis borek gibisi yok inan.cok lezzetli yumusacik oluyor.bende cok severim.bugun bende gozleme,icli corek,katmer yaptim.epey yoruldum.benim danalarda hem disitim hem yaptim:))inan yine anladimki cocuklar isten daha cok yoruyor:))bir ara benim oglan dogmadan epeycene once.kizlarimi yatak odama oynamaya gondemristim,bende salonda borek aciyordum.salonla yatak odasi dibdibe:)bizimkiler gurultu yapiyordu,kapida kapaliydi ,sussunlar diye oklavayi kapiya atim,gorultu olsunda susunlar dedim.oklavayi bir attim,kapiya ok gibi saplandi.hala o delik kapida duruyor:))))hahhahaa.borek yufka falan gordukce aklima bizim bu komik maceramiz geliyor:)busefer oklavayi firlatmadim:))ama kafayi yiycektim.3 saat zor dayandim:)

gece gece cenem dustu.ellerine kollarina salik.bide carsaf boregi var ablam.servis tabagi buyuklugunde aciyon.siviyag suruyon ve sunduruyon.cok zevkli.ben taaaa kizken,nisanliyken yani,17 yasindayken yani,yapmistim:)davsiye ederim.firsat olursa denemeyi dusunuyorum tekrardan.

sana hayirli geceler diyorum.komacan optum.

Gelibolu17 dedi ki...

Bacım hoşgelmişsin,ne iyi etmişsin ne güzel düşünmüşsün,,,sen hep gel bana çemkir olurmu,başımın üstünde yerin var :)Benim oğluşlarda bakıyodu o kanıta ama noldu bilmem sonra ben pek sevemedim o programı sunucusundan ötürü olsa gerek :) bana sunudrsalar daha iyi olur kanısındayım :)

Afiyet şeker olsun inşalah gözlemelerid eyemişiniz hani bana ayırmak yokmu bari resmini yollayaydın :)

oklavamı atıyon kapılara anammmm anaya bak,kıs yapma benim yeğenlerime öyle korkutma bakim hee bak sana kızarım sonra :)

çarşaf böreğide ben yapmayı bilmiyom ya sen yapta ben yiyeyim,hatta etkinliğimizede yolla :)
öpüyorum gene gel olurmu Allah'a emanetsin,selamlar...

Anlayamazsiniz dedi ki...

kiz ablam cocuklar sussunlar diye attim.cok tepiniyolardi.yatakta zipliyolardi.bide oklava ok gibi kapiya saplanmazmi?hala guluyorum.kapi orjinal haliyle duruyor.utanmasam resmini gonderecem hani:)))

dun afiyetle yedik.kizim bana anne sen guzel yemekler yapiyorsun dedi.kardesine bakmaktan bikti dun.resmini cektim.bloguma yukleyecem insALLAH.mis gibi oldu valla.bir kisminida buzluga attim.canimiz cektikce yada misafir gelince cikaririm.hazir olunca ne koyacagimi sasmiyorum misafire.

ablam benim 3 numara bek fena.bir sipa ki sorma.herseyi karistiriyor.borek isini o yuzden erteliyorum.yada esim birgun cocuklari goturuse evde deneyebilirim.inan cok basit.o zaman anlatirim insALLAH.

gelirim tabi gelmemmi hic?bazi zamanlar bloglara hic yazasim yok.bazende cenem durmuyor:))rabbime emanetsin.komacan opuyoz seni.