01 Kasım 2012

Tahinli Kuru Fasulye Piyazı

Sevgili Nursevin arkadaşımızın ikinci tarifide çok güzel,hemen yayınlayım daha fazla beklemesin,,,teşekkürler canım,ellerinize sağlık :)


Bayram dönüşümde üzerime bir rehavet çöktü ve 3 gündür bloğuma hazırda olan tariflerimi dahi yükleyemedim. Ne zaman bloğumu açsam hep birşeyler engelledi beni. Fotoğraflarımı düzenliyemedim. Yazmaya başladığım bayram anılarımı taslakda bırakdım. Bir türlü canlı hale getiremedim. İnşallah böyle devam etmez. Bu durumu hiç sevmedim çünkü. 


Antalya'nın meşhur tahinli piyazını ilk yediğimde -:) Antalya'daki ilk iş yerimde bir öğlen yemeğinde personelin bugün piyaz var demeleri ve çok sevinmeleri bende bıraktığı merak ve yer yemez hemen ahçı abimizden tarifini almam.Evde denemem hepimizin çok sevmesi. Köfte ve balık yemeklerinin yanında yapmam. Her defasındada eski ahçımızı anmam. :) İşde böyle birşey. 

"Tahinli piyaz Antalya 'da özel lokantalarında kuru köfte ve pide eşliğinde köz biber ve köz soğan ile ikram edilir. İçersine diğer piyazlardaki gibi kesinlikle kuru soğan doğranmaz. Domates ve tere gibi yeşilliklerde yanında söğüş olarak sunulur. "

Tahinli Piyaz İçin Malzemeler:
1 Su bardağı Kuru Fasulye
1 çay bardağı tahin
5 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sirke
1 haşlanmış yumurta
1 sivri biber
5-6 dal maydanoz
Kuru soğan( küçük boy ve tercihen közlenmiş)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limonsuyu
tuz, pul biber
süsleme için domates

Tahinli Piyaz Yapılışı:
*Kuru fasulyemizi akşamdan ıslatıyoruz.

Tahinli Piyaz taratorunun hazırlanması :
Birgece buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim.
Sarımsakları dövelim ve zeytinyağının yarısını, içersine limonsuyunuda ekleyelim. Karıştıralım.
Tahini bir kaseye alıp sirke ile çözdürelim. Çatalla çırparak boza kıvamına getirelim.Sarımsaklı karışımıda ekleyerek ağzını sıkıca kapatalım ve buzdolabına kaldıralım.

Ertesi gün yemek zamanına yakın. Kuru fasulyeyi ayıklayıp yeterince su ve tuz koyarak düdüklü tencerede haşlıyalım. Fazla hamur gibi olmamalı ve suyunu süzmeyeceğiz.

Buzdolabındaki taratorumuzu alalım pişen kuru fasulyenin suyundan bir kepçe alıp taratora karıştıralım. İyice çırpalım.
Servis tabağımıza kuru fasulyeden delikli bir kepçe yardımı ile alalım. Hazırladığımız taratoru üzerine gezdirelim. Piyazımıza yumurtayı doğrayalım. biber ve maydanozu  ve isteğe bağlı aslında yanında söğüş olarak verilen domatesi doğrayalım.
Üzerine zeytinyağı gezdirelim. Pul biber sepeliyelim. Köz Kuru soğan ve közbiberle servis yapalım. Afiyet olsun.
Not: Ilık yenilir.

Ayrıca bu tarifimi 
77.Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum. http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/


Hiç yorum yok: