07 Aralık 2012

Parmak Börek (Arnavut Böreği)

Sevgili Fincan Teyze etkinliğimiz için harika bir börek göndermiş sağolsun,ellerine sağlık canımmm çok teşekkürler,gene bekliyorum,sevgiler :)



Bugün size hayatımdaki en önemli kadından bahsedeceğim.
Annem...
Sevgi dolu oluşundan mı?
Vefakarlığından mı?
Hayata bakışından mı?
hangisini anlatsam bilemiyorum...

 Aslında annem için yazmak istediğim o kadar çok şey var ki...

Benim annem,
kendinden önce hep bizi düşünen, koruyan, kollayan...
Gerektiğinde tehlikelere karşı önümüzde siper olan,
gerektiğinde arkamızdaki en büyük güç olan...
Sığınacak bir yer aradığımızda "kale"miz olan,
Ne  olursa olsun, her zaman ve her koşulda, sorgusuz - süalsiz,
bizi kucaklayan ve seven...
Sevgili anneciğim, doğum günün kutlu olsun...

İnsanın her yaşta anneye ihtiyacı var.
Özellikle çocuğunuz olduğunda daha iyi anlıyorsunuz değerini/kıymetini...

4 Aralık Sevgili Annemin doğum günüydü.
İyi ki varsın...
Seni çok seviyorum.

Bu böreği de annemle birlikte yaptık.
Daha önce de annemin "Arnavut" olduğundan bahsetmiştim.
Bu da kayıtlara geçmesi gereken çok lezzetli bir börek...
İç olarak pırasa da kullanabilirsiniz.
Pırasalı iç malzemesi için TIK TIK...  

Malzemesi

Hamuru için
3 su bardağı su
Tuz 
Alabildiği kadar un

İçi için
4 orta boy patates
300 gr. kıyma
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber

Yufkaların üzerine
Yarım paket margarin (eritilecek)
yarım su bardağı sıvıyağ

Üzeri için
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı 

Çok sert olmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur ve
15-20 dakika üzeri örtülerek dinlendirilir.

İçimizi hazırlayalım;
Önce patatesleri haşlıyoruz.
Daha sonra kıymayı sıvıyağda kavuruyoruz ve tuzunu ekliyoruz.
Haşladığımız patatesleri soyuyoruz ve rendeliyoruz.
Tuz, karabiber ve kıymayı ekleyerek, güzelce karıştırıyoruz.
İç malzememiz hazır...

Hamuru 3 parçaya ayıralım (Annem iki parçaya ayırıyor, ama açamam derseniz üç de olur).
Her birini yufka boyutunda açalım (çok büyük açamıyorsanız üzülmeyin, açabildiğiniz kadar açın)
ve masa örtüsünün/sofra bezi üzerine alalım.
Margarini tavada sadece eritelim, kızdırmayalım.
Ocaktan alınca içine sıvıyağını ekliyoruz.

Üzerini bolca yağlayalım.
Küçük ustalardan yardım almayı unutmayın ;)
Arada bir onları yeyin...
Benim aşkım!
Sonra kenarlarından çekiştirerek açalım.
Hamarat oğlum benim...
Börek yapmak çok dikkat  isteyen ciddi bir iş ;)

İç malzemesini fotoğraftaki gibi dış kenarına koyuyoruz.

İçe doğru incelterek sarıyoruz. İyice incelince ortasından bıçakla kesip sarmaya devam ediyoruz.
Fotoğraftaki gibi parmak boyunda kesiyoruz.
Tepsiye arada boşluk kalmayacak şekilde diziyoruz.
Üç pazı içinde aynı işlemi yapıyoruz.
Kalan yağı (margarin-sıvıyağ karışımı) üzerine iyice yedirerek sürüyoruz
Pişirmeden önce 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı iyice karıştırıp
böreğin üzerine sürüyoruz.
Fazla yoğurt koymayın; içi pişmeden üzeri çok kızarabilir.
190 derece fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Bir gece önceden yapıp yoğurt-sıvıyağ karışımını sürmeden dolapta bekletebilirsiniz.
Pişireceğiniz zaman çıkartıp 30-45 dakika dışarda dinlendirip, yoğurt-sıvıyağını sürüp, pişirebilirsiniz.
Bu şekilde sıcak sıcak servis yapma imkanınız olur.

Afiyet olsun...

Tarifimi "Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği" için arkadaşım gelibolu17' ye gönderiyorum.

4 yorum:

Şeker Tadında dedi ki...

SEVGİLİ ANNENİN OĞLUŞUNUN VE SENİN
ÇOK ÇOK ELLERİNE SAĞLIK
ARNAVUTLAR GERÇEKTEN BU İŞİ İYİ BİLİYOR :)

Güloanne mutfakta dedi ki...

canım tarif burda http://guloannemutfakta.blogspot.com/2012/09/gunebakan-boregi.html sevgiler

Unknown dedi ki...

Merhabalar,ne güzel anne ile birlikte börek acmak. Benim annem de olsa yanımda açsaydım börekleri. Ellerinize sağlık harika bir börek olmuş. Ben de beklerim sizi ve daha çok yeniyim buralarda.

Sevgiler.

Unknown dedi ki...

ÖNCELİKLE MERHABA ANNENİZE UZUN SİHATLİ ÖMÜRLER DİLİYORUM BÖREK HARİKA GÖRÜNÜYOR BİZ BUNA BÜKME DERİZ AFİYETLER OLSUN BEN YENİYİM ARANIZDA BEKLERİM KAHVEMİ İÇMEYE TAKİPTEYİM SEVGİLER