07 Nisan 2013

Salçalı Peynirli Açma

Merhaba,çok yağmur yağıyor dışarda,hayırlısı olsun inşallah..
İki gündür evde değildim o yüzden tariflerinizi ekliyemedim,kusura bakmayın...
Hemen telafi ediyorum :)
Sevgili Özgen (Mutfakta 1 İnci) arkadaşım sağolsun güzel tarifini paylaşmış bizimle,
ellerine sağlık canım çok teşekkürler gene bekliyorum,sevgiler....



Herkese merhabalar, iyi pazarlar sevgili dost ve izleyenlerim,
Sizlere yumuşacık, içi dolu,lezzetli, kabul günleinizde, kahvaltılarınızda her zaman afiyetle tüketebileceğiniz bir açma tarifi vereceğim. Ben okula kızımın beslenmesine de koyuyorum.Kolay kolay da bayatlamıyor.Isıtmanız yeterli. Buyrun paylaşalım:

Malzemeler:

4 veya 5 bardak un
1 adet instant maya veya yaşmaya
1 bardak ılık süt
yarım bardak sıvıyağ
2 kaşık tereyağ veya varsa süt kaymağı (çok lezzetli yapıyor )
1yumurta akı
1 dolu kaşık toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı mahlep
ılık su,1 kaşık sirke
İç Harcı:
Bir küçük kase domates biber karışık salça (Varsa kahvaltılık salça, çemen olabilir )
Beyaz peynir, lor, kaşar ne arzu ederseniz
Üzerine:
yumurta sarısı ( akı hamurun içine)

Yapılışı:

Önce arkadaşlar hamuru hazırlıyorsunuz.Bunun için instant maya kullanacaksanız önce kuru malzemeleri karıştırın, daha sonra sulu olanları ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. Yaşmaya kullanacaksanız ılık su ve süte şekeri ekleyip önce mayayı eritin, sonra sıvıyağ, kaymak, sirke,yumurta akı ilave edip kuru malzemeyi de karıştırın ve yumuşak bir hamur elde edin. Mayalanmaya bırakın. Ne kadar çok bekletirseniz hamur o kadar lezzetli oluyor.
Hamur mayalanınca biraz yumruklayın ve elinize sıvıyağ alarak biraz daha yoğurun. Daha sonra mandalina büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlayın.
Her bezeyi düz bir zeminde elinizi bolca yağlıyarak tabak büyüklüğünde açtırın.Önce kaşıkla salça sürün sonra da 1 kaşık peyniri yayın. rulo yapın. Her bezeyi bu şekilde hazırlayıp kenara alın.
Sonra bu ruloları iki ucundan ters yöne kıvırıp, iki ucunu birleştirin, açma şekli verin.Tepsiye dizip bir süre daha kabarmaları için mayalandırın, daha sonra yumurta sarısını biraz sıvıyağ ve 1 tatlı şekerle karıştırıp üzerine sürün.
Ben artık bu tip hamur işlerini soğuk fırına veriyorum, yavaş yavaş içini çekerek, mayalanarak pişiyor. İçleri daha iyi pişiyor, hamur kalmıyor. Denemenizi öneririm.
Kızarınca çıkarın ve üzerini hemen temiz bir bezle örtün. Bu kadar arkadaşlar afiyetler olsun.
Tarifimi ayrıca sevgili Gülcana gönderiyorum.
Hepinize sevdiklerinizle güzel, huzurlu bir pazar diliyorum. Ayrıca yine huzurlu, kazançlı, bereketli, sağlıklı yeni bir hafta diliyorum.Sevgilerimle, sağlıcakla kalın...

Hiç yorum yok: