12 Mart 2012

Portakallı pasta

Geldim geldimmm,aman iyi ettin geldin daha yokluğunu farketmedikmi dediniz :) Demeyin yahu,şunun şurasında 3 saat 15 dakika blogumdan ayrı kalmışım çok mu :)
hemen gitmeden önce söz verdiğim giib LÜTFİYE arkadaşımın gönderdiği PORTAKALLI PASTA tarifini eklemek istiyorum,,,arkadaşıma çok teşekkürler ediyorum ellerine gönlüne sağlık,gene bekliyorum canım selamlar olsun :)

Gelibolu17/Midedenkalbe arkadaşımın etkinliğinden aldığım ve kendime uyarladığım bir tarif bu,o kadar güzel portakal aroması oldu ki,bu dilim nasıl mideye indi anlamadım
bende yine bu tarifimi 
 PORSELEN ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİ YAPAN ARKADAŞIM GELİBOLU17 YE GÖNDERİYORUM
Kek tarifinde harika bir püf noktası var ki bu püf noktası portakalın sadece aromasının keke geçmesini sağlıyor acılığının değil!
Portakalı bütün olarak üstünü geçer suda haşlıyoruz.İşte bu püf noktası çok hoşuma gitti.Pandispanya yapımında,kurabiye,tatlı kek yapımında artık portakalın sadece suyu ve rendelenmiş kabuğunu değil acılık vermeden bütün bir portakalı haşlayıp robotta püre yapıp kullanabiliriz.Öyle güzel ve yoğun aroma veriyor ki.




  • 1 büyüklerinden portakal (püresi 1,5 su bardağı kadar gelsin)

  • 3 iri yumurta (küçüklerse muhakkak 4 tane kullanın.merak etmeyin kokmuyor)(oda sıcaklığında)

  • 1 su bardağı +1 su bardağında 1 parmak eksik şeker

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik koyu ayran

  • 125 g.tereyağı

  • 2 su bardağı un

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • 1 çimdik tuz

*Koyu ayranda yoğurt yarım su bardağından az fazla olsun yarım parmak da su ekleyin ölçüyü tamamlayın.Yani yoğurt 3 kaşıksa diyelim su 1 kaşık olacak.Tarifte belirtilen ayrıntı bu.

Portakalı güzelce yıkayın.Küçük derin bir tencereye üstüne çıkar su doldurup sarı su çıkana kadar haşlayın.(Tarifte bu işlem bir kere yapılmış ama ben garanti olsun portakalın acılığı kalmasın diye işlemi 2 kere daha tekrar ettim)Suyunu süzün.Gene su doldurun işlemi tekrar edin.En son süzün.Ilıyınca iri parçalara bölün robotta püre yapın.Dikkat edin içi sıcak olabilir portakalın.Portakalı dilimlerken fazla ezip suyunu harcamayın.
kabartma tozu,vanilya ve unu harmanlayın bir kapta.
Yumurta ve şekeri çırpın güzelce. Portakal püresini ekleyin.Üç seferde azar azar ekleyerek un karışımını yedirin.
Tercihen katı yağ ile yağlı kek kalıbına dökün.Üstünü düzeltin.Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin.Çöp şiş temiz çıkana kadar.Üstü kızarmış içi pişmemişse yağlı kağıt ya da folyo kapatıyorum üstüne.Yanmamış oluyor.
Fırından aldıktan sonra 15-20 dk.üstü bir bezle örtülü bekletin.
önceden hazırladığımız krem şantiyle üzerini kaplıyoruz
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: