12 Mart 2012

Zeytinyağlı,patlıcanlı yaprak sarması

Iyyyy hani porselendemlik etkinliğinin sahibi en güzel tarife porselen demlik veriyoya,itiraz ediyorum bence ev sahiplerinede vermeli,çok yoruldum canım :) bende bu yorgunluğumun üstüne o porselen demlikte çay demleyip içmek istiyorum belki Allah Allah,hiç bizi düşünen yok :)
gerçi onun içindeki çay benim dişimin kovuğuna girmezya neyse bana kahveci kazanıda olsa olur,,,,duy bunları porselen hanım duy,bende demlik istiyom :)
Hemen sevgili BELGUZAR ablmın tarifini yayınlıyorum az önceki tariftede bahsettiğim gibi,tamamen unutmuşum benim koca kafalılığımdan ötürü yani senden ötürü değil benden ötürü abla :) özür dilerim gelsin ZEYTİNYAĞLI PATLICANLI YAPRAK SARMASI tarifin,çok teşekkürler elleirne sağlık,selamlar gene bekliyorum .) tarifte çok güzel görünüyor ama :)
4-5 adet kuru soğan 
•1 çay bardağı zeytinyağı 
•1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 
•2 su bardağı pirinç 
•1 yemek kaşığı kuru nane 
•1-1,5 tatlı kaşığı karabiber 
•1 tatlı kaşığı tarçın 
•2 kesme şeker 
•2 yemek kaşığı kuş üzümü 
•1 su bardağı kıyılmış maydanoz 
•1 tatlı kaşığı tuz 
•1 çay bardağı kaynamış su 
•yarım kg salamura asma yaprağı 
•yarım çay bardağı zeytinyağı 
• 2adet patlıcan koz
2 su bardağı kaynamış su 
 Yapılışı:
1. 4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun. 
2. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun. 3. diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla – 4-5 kez suyu değiştirerek – yıkayın. 4. pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz). üzerlerine sarmaları dizin. en sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. 
5. yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. tencereyi ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin. limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.

2 yorum:

VuslaT dedi ki...

Dolmada tarçın, Osmanlı tarifi .İlginç tat.Değişiklik olsun diye denemeli. Sevgiler

Gelibolu17 dedi ki...

Vuslat,
hoşgelmişsin :) teşekkürler,selamlar :)