Sevgili SUSAM ANNEM biraz rahatsız oluğundan dolayı etkinliğimize yeteri kadar tarif gönderemiyor,ama ben biliyorumki onun gönlü kalbi bizimle,çok geçmiş olsun annem,inşallah tez zamanda eski sağlığına kavuşursun,cuman mubarek dualrın kabul olsun....SERAMİK TENCEREDE SEBZELİ TUZLU KEK ve ZERDE tarifimi alabilirsin demiş bana annem sağolsun...çok teşekkür ediyorum,öpüyorum kocaman kendisini,,,hemen iki güzel tarifini aynı anda yayınlıyorum :) Selamlar olsun...
ZERDE
Malzemeler:
5 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı safran
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı gülsuyu
Üzeri için:
3-4 adet karanfil
50 gr. Kadar kızamık şekeri (loğusa şekeri)
Yapılışı:
Pirinç ve su kaynatılır.Pirinçler iyice pişip irileşince,şekeri konulur.Daha sonra nişasta ve gülsuyu ilavesi ile kıvamı bağlanır.
Safran ve zerdeçal çok az sıcak suda bekletilir.Süzülerek konulur.Fazlası tercih edilmez,rengi koyu tadı acı olur.Kaselere boşaltılır.
Üzerlerine çok az suyla kızamık şekeri kaynatılıp dökülür. Karanfil koyulur.
Bu tatlının orjinali Balıkesir düğün ve cemiyetlerinde yemeklerin ardından ikram edilir.Üzerinde ki kızamık şekeri kaynatılmaz karabiber dökülür gibi serpilir. Ama ben kızamık şekerinin daha homojen olması için kaynatılarak dökülmesini tercih ediyorum.Denemenizi tavsiye ederim.Belki Balıkesir’i ve Balıkesirlileri yad edersiniz.Afiyet olsun..
Bazı
bloglarda *TEFLON TENCERE KEKİ* adıyla tuzlu ve şekerli kek yapıldığını
gördüm,denemek maksadıyla biraz da sebze,baharat vs ilave ederek
pişirdim,istediğim kadar çok kabarmadı ama lezzeti çok güzeldi,yiyenler
de çok beğendiler,bir de tatlı kek yapmayı düşünüyorum bakalım nasıl
olacak sonucu yazarım:)
2 adet yumurta,
1/2 su bardağı süt,
1/2 su bardağı yoğurt,
1/2 su bardağı fındık yağı,
1,5 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 adet büyük boy kırmızı(kapya) biber,
10 adet çekirdeği çıkarılıp ince doğranan siyah zeytin,
1 çay bardağı rendelenmiş keçi peyniri,
1 çay kaşığı mahlep,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı pulbiber,
1 çay kaşığı kuru nane,
1/2 çay kaşığı toz zencefil,
1 yemek kaşığı çörekotu,
1 yemek kaşığı susam
bir fiske tuz
tüm
malzemeleri karıştırıp dibine çok az tereyağı sürdüğüm seramik
tencereye döktüm,yaklaşık 9-10 dakika kadar büyük ocağın kısık halinde
pişirdim,spatula ile ters çevirip diğer tarafını da 8-9 dakika kadar
ocakta tutup pişmesini sağladım
2 yorum:
Canım etkinliğin için bir tarifim daha var. Şu linkten alabilirsin. Sevgiler...
http://yemeksevdam.blogspot.com/2012/03/muzlu-rulo-pasta.html
Kekinizin resmini görerek tıkladım.Sizinki tuzluymuş. Ben normal tatlı kek yaptım aynı tencerede. Çok başarılıydı. Böylece elektriktende tasarruf etmiş oluyoruz.BAŞARILAR.
Yorum Gönder