05 Mart 2012

Turşu Kavurması

Diğer tarifimiz ise SEVGİ arkadaşımızdan gelmiş,çok teşekkürler canım,ellerine sağlık,selamlar :)  
TURŞU KAVURMASI değişik bir lezzet bakalım nasıl yapılıyormuş :)






İşte size tamamen yöresel bir yemek daha..
Karadenizli olmayanların oda ne?
 eah  turşudan da yemek mi olurmuş?  yemem ben onu diyebilicekleri bir yemek türü hem de..
Karadeniz'lilerin ise  sabah akşam farketmeden lezzetle tükettikleri bir yemek.. 
Karadeniz'de turşu kavurması hemen hemen her evde yapılır..
ukarıda doğranmış lahana turşumu görüyorsunuz...
Kavrulan turşu bazen lahana bazen fasulye bazende pazı sapı turşusu olabilir..
Ben daha çok lahana turşusunu sevsem de bu tercih damak tadına göre değişebilir..
Turşunun hangisi olursa olsun kavurmanın hazırlanışı aşağıdaki gibidir..
Ben fasulye üzerinden anlatacağım..
Malzemeler
2 Yemek tabağı fasulye turşusu
2 adet orta boy kuru soğan 
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tereyağı 

Kekik, kırmızı biber
2 kaşık sıvı yağ

Hazırlanışı 
Turşumuzu tuzunu çıkarmak için bol suda yıkayalım.(Çok tuzlu ise biraz suda bekletebilirsiniz)

 Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğrayalım. 
Tavada eritilmiş sıvı yağla karıştırılmış tereyağının içine, ince doğradığımız (piyazlık ta doğrayabilirsiniz) soğan ve sarmısağı sıvı yağı ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.
 Daha önceden doğradığımız turşuları da suyunu süzüp ,sıkarak soğanların üzerine ekleyelim,
baharatlarımızı da ilave ederek, kavurmaya devam edelim.
Turşumuz sertse üzerine yarım çay bardağı su ilave ederek değilse kendi suyu ile kavuralım.
Ocağı biraz kısalım kısık ateşte turşumuzu on dakika kadar pişmeye bırakalım .
Mümkünse mısır ekmeği eşliğinde çayla sıcak sıcak servis edelim
*


Belirttiğim gibi kahvaltı da bile büyük zevkle tüketilen bir aperatif yemektir..
Hatta biz bazen  akraba günü için bile yapıyoruz.. 

Turşunuz olmadığı zamanda fasulyeyi haşlayıp suyunu sıkıp aynı şekilde kavurarak da yapmak mümkün.
 Bu şekliyle de çok lezzetli olur..
Sadece dikkat etmeniz gereken önemli nokta tuzdur. 
Turşu kavurması zaten tuzlu olduğu için tuz ilave etmeniz gerekmeyebilir..
Haşlama fasulyeye mutlaka yeteri kadar tuz koymalısınız.

Hiç yorum yok: