12 Nisan 2012

Gelibolu Mutfağı

GELİBOLU MUTFAĞI
SARDALYA KEBABI

Asıl adı bokluca kebaptır. Sardalye balığı hiç temizlenmeden, denizden çıktığı gibi, kömür üzerinde pişirilmektedir. Balığın içi yenirken temizlenir. Gelibolu'nun en meşhur yemeğidir.

PEYNİR HELVASI

Malzemeler
1 Kg.  Tuzsuz Beyaz  Peynir, 200 gr Un, 300 gr Seker
( Sekerin miktarı isteğe bağlı olarak değiştirilebilir ) 

Gelibolu'nun tarihi peynir helvası keçi - koyun sütünden karışık olarak 35 dereceye kadar ısıtılan süt, peynir mayisi ile mayalanır, 1 saat sonra maya tutan peynir rendeleye atılır ve süzülür. Kıvama gelen peynir tencere içerisinde ufalanır. Hafif ateşe konur, karıştırılır. Erimeye dönüp kaynamaya başladığı zaman un ilave edilip pişirilir. Oluşan pişmiş hamura seker karıştırılarak ilave edilir. Helvamız bu asamadan sonra servise hazırdır

GELIBOLU LOKUMU
Mayalı hamurdan yapılmaktadır. Ispanaklı, kıymalı, peynirli ve bol soğanlı çeşitleri vardır.

SÜT TARHANASI
Bugday, bulgur haline getirilir, sütle hamur yapılarak kurutulur. Börek, pilav ve mantıya ayrı bir lezzet katar.

SIMIT LOKUMU
Nohut mayasından hazırlanan hamur, maya tutuncaya kadar bekletilir. Daha sonra fırın ateşinde pişirilir

TAVUKLU MANTI
Bilinen bohça mantıya, tavuk veya hindi gibi yağlı kümes hayvanlarının etinin eklenmesiyle yapılır.Suda haşlama yerine tepsiye dizilerekfırında kızartılır. Piştikten sonra üzerine tavuk
suyu dökülür vekızarmış tavuk parçaları ile servis edilir. Sos olarak, tercihe göre ilaveler yapılabilir
AKITMA
Boza kıvamındaki mayalı hamur, hafifi yağlanmış toprak saçlara ince olarak dökülür, aralarına tavuk eti konur ve üzerine tavuk suyu dökülür.
TARAK PILAVI
Üç tarafı denizle çevrili ilçemizde mutfaklarımızın ana yemeği balık ve deniz ürünleridir. Deniz tarağı, pirinçle pilav yapılır. Limon sıkılarak ve tuz ilavesiyle afiyetle yenir.
TUZLU BALIK
Taze sardalye veya kolyoz baliği, temizlenerek, bir sıra kaya tuzu, bir sıra balık gelecek şekilde bir kaba dizilir. Balıkların birbirine değmemesine itina gösterilmelidir. Tuz da pişen balıklar bir ay içinde yenmeye hazır hale gelir. Tuzlu baliğin servisi genellikle, bir gün önceden sirkeye yatırılarak yapılır. Sofraların aranılan soğuk mezelerindendir.
LAKERDA
Torik, palamut gibi büyük balıklar, bas ve kuyrukları çıkarılarak 3 saat tatlı suda bekletilir. Daha sonra üçe bölünen balıkların içi temizlenerek; bir kaba önce ince tuz, sonra balık seklinde dizilir ve en üstü yine tuz ile örtülür. Üzerine bir ağırlık konur. Bir hafta sonra içinde biriken sıvı boşaltılır ve yerine ince tuzun suda eritilmesiyle elde edilen sıvı dökülür. Bir ay sonra lakerda olmuştur. Lakerda servisten saat önce kabından çıkarılarak Tatlı suda bekletilir, zeytinyağı ve limonla servisi yapılır.
BALIK ÇORBASI
Kırlangıç, çarpan, iskorpit, mezgit, dülger gibi beyaz etli balıklardan yapılır. Önce bir kabin içinde etleri dağılmadan haşlanan balıklar süzülerek ayrılır. Suyuna patates, soğan maydanoz, havuç gibi sebzeler ve pirinç ilavesiyle çorba hazırlanır. İstendiği takdirde süzülerek ayrılan balıkların kılçıklarının çıkarılması kaydıyla çorbaya ilave edeler. Terbiye hazırlanır ve katılır. Çorba servise hazırdır.
 BURADAN alıntıdır....Teşekkürler 
Safiye ablamın "yöresel lezzetler etkinliği" ne gönderiyorum,
kolay gelsinn sevgiler...

7 yorum:

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Çok teşekkürler gülcanım desdegin için tariflerin yayında tekrar beklerim tariflerinle

gelibolu17 dedi ki...

Ben teşekkür ederim abla yayınladığın için :)sevgiler,kolaylıklar dilerim...

Mutfaknotlari dedi ki...

CANIM O BALIĞA TAKILDIM YAAA:(
NEDEN TEMİZLENMEDEN PİŞİYORKİ

Tontirik Tarifler dedi ki...

ay valla iştahım açıldı bunları görünce :)

Canım yazıların altında etiket çıkmıyor di mi etiketler gadgetını ekledin mi..Gadget ekle bölümünden ekleniyor..ayrıca başka bir şey gelmiyor aklıma :( Araştırdım nette de bulamadım..Yapamazsan şifreni ve mailini ver istersen bi de ben bakayım..Daha önce karşılaşmadığım bir sorun olduğu için net bişey diyemiyorum canım :(

gelibolu17 dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
gelibolu17 dedi ki...

Melisa,
canımcım o boklu kebap öyle pişirip yerler ama ben yemiyorum,hiç yemedim,tadını bilmiyorum,ben balığa o kadar para verip alıcam ağzımın tadıyla yemek varken niye bokunla pisliğinle yiyim canım afedersiniz ama ben Gelibolu'nun yüzkarasımıyım neyim :) hehehe çok takıldıysan ama gel buraya sana yediririz istersen :)

gelibolu17 dedi ki...

Neyran her türlü denedim inanki olmuyor...yanda kategoriler var ama bir daha ekliyim kaldırıp bakalım olcakmı..