30 Ağustos 2012

Ekmek Dolması



Aslında bu tarif  İzmir yöresine aitmiş,az araştırdım gördümki İzmir'de özel olarak dolmalık ekmek yapılıp satılıyormuş ve o ekmekler bir gece bekletilip öyle dolması yapılıyormuş ki iyice içini boşaltıp doldurmak kolay olsun diye....
Ama benim ne İzmir'e gitmişliğim var nede dolmalık ekmek almışlığım,Ramazan ayında bir bütün ekmeğim yiyemeden bayatladı,ee malum pideye yüklenince :)
Bende her zaman buharda,yumurtalı,ekmek köftesi türü değerlendirdiğim için bu kezde ekmek dolması denemek istedim,hoşumuza gitti ilk deneme için fena değildi :) Ev halkı beğendi ve ekmeğim ziyan olmaktan kurtuldu.....
Ekmeğin üstünden kapak kestim karpuz gibi,sonra içini çıkardım çıkardığım içini ufaladım,diğer tarafta 2 orta boy kuru soğanı ince doğrayıp kavurmaya başladım,yeşil biberde ilave ettim,sonra 150 gr kadar kıyma ilave ettim ve kavurmaya devam ettim aynı karnıyarık içi gibi yaptım yani indireceğime yakında domates doğrayıp kattım ve karabiber,pulbiber ektim,ekmeğin içinden çıkardığım ufaladığım içimide karıştırıp ekmeğin içine doldurdum....
Sonra kocaman bir tencereye salça kavurup 2 bardak kadar su koydum ve üzerine nihale koydum ben,nihalenin üstünede ekmeğimi koydum,,,nihale yoksa iki kaşık yada çatalda olur,,,maksat ekmek direkt suyun içine konmasın,buharıyla pişsin,kapağını kapadım,ara sıra altında kaynayan suyundan ekmeğin üstüne gezdirdim,,,25-30 dakikada ekmek dolmamız yemeye hazır oldu....
Ellerime sağlık....Yapacak olanlara kolay gelsinn....selamlar,hoş kalın....



15 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik canim afiyetler olsun.

vişnap dedi ki...

Canımmm canımm marifetli gelibolummm negüzel yapmışsın.Bak nasılda canım istedi ben de yapacağım.ellerine sağlık afiyetler olsun canım sevgilerimle öpüyorum..

fatosun mutfagından... dedi ki...

ellerine sağlık canımm..ekmek baştacımızdır...nefis görünüyor..sevgiler

gelibolu17 dedi ki...

Teşekkürler canım...

gelibolu17 dedi ki...

ayşegül canım sen daha güzelini yaparsın biliyom ben,,teşekkür ederim,bende öptümmm selamlar :)

gelibolu17 dedi ki...

Teşekkürler canım...evet öyle,sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor,yapmak lazım mutlaka.

VuslaT dedi ki...

BEN BU TARİFİ HATIRALARIN AYAK İZİ KÖŞEMDE ANLATACAĞIM İÇİN BLOGDA YAZMAMIŞTIM BU BENİM ÇOCUKLUĞUMUN TARİFİ 2-3 UFAK FARK İLE.SENDE GÖRÜNCE ÇOK ŞAŞIRDIM ÇÜNKÜ BUNU BİLEN AZDIR. HATTA GEÇEN KIŞ ARKADAŞLARIMA YAPTIM ANKARADA ÇOK BEĞENEN OLDU. BENDE YAZDIĞIM ZAMAN SANA HABER VEREYİM SENDE BAK OLURMU TATLIM..

ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL OLMUŞ..

Peygamberim İzinden dedi ki...

Selamünaleyküm nasılsın çay kahve bahane etkinliğin devam etmiyor mu? merak ettim..
Tam istediğim tarifi yayınlamışsın notumu alıyorum. İnşaallah pişirip yayınlarım. Allah'a emanet ol..

Unknown dedi ki...

Bir Izmir'li olarak, hic Izmir'e gitmemis ve bu tarifi denememis biri oldugunuzdan, bundan daha iyisi olamazdi diyorum...Rahmetli annecigim yapardi senede 1 kere, cok guzel ve degisik bir yemektir.

Ellerinize saglik,
Asuman

gelibolu17 dedi ki...

Heden,teşekkürler,selamlar :)

gelibolu17 dedi ki...

Vuslat,öylemi? bilmiyordum,bende merak ettim şimdi çocukluğunun tariifni,mutlaka haber et lütfen....teşekkürler,selamlar :)

gelibolu17 dedi ki...

Emine abla,vealeyküm selam,hoşgelmişsin :)
şükür iyiyim,sende iyisin inşallah,,,çay kahve bahane etkinliğimi inşallah okullar açılınca başlatmayı istiyorum,,,yaz tatili diye bitirmiştim...senin tarifinide bekliyeceğim canım,sende Allah'a emanet ol,selamlar

gelibolu17 dedi ki...

Asuman,
teşekkür ederim,beğenmenize sevindim...
Annenize Allah rahmet eylesin inşallah,teşekkürler,selamlar

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ofoffff misler gibi canım.
ellerine sağlık.